DOM MAKLERSKI IDM SA Zawarcie umowy znaczącej przez IDMSA

24.05.2016, 18:20aktualizacja: 24.05.2016, 18:20

Raport bieżący 14/2016

Zarząd IDM S.A. w upadłości układowej (dalej: IDMSA) działając na podstawie art. 56 ust. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2015 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r. Nr 184 poz. 1539 z późn. zm.) (dalej: Ustawa o ofercie) w związku z § 5 ust. 1 pkt. 3 oraz § 9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 Nr 33, poz. 259 z późn. zm.) (dalej: Rozporządzenie), niniejszym przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu 24 maja 2016 r. spółka IDMSA zawarła ze Nieruchomości-Korporacja sp. z o.o. SKA umowę znaczącą w rozumieniu § 2 pkt. 44 lit. b Rozporządzenia.

Data zawarcia umowy:

24 maja 2016 r.

Oznaczenie stron umowy:

IDMSA (KRS: 0000004483) (dalej: Sprzedający)

Nieruchomości-Korporacja sp. z o.o. SKA (KRS: 0000487002) (dalej: Kupujący)

Oznaczenie przedmiotu umowy:

Przedmiot umowy stanowi sprzedaż wierzytelności.

Istotne warunki umowy:

Na mocy zawartej umowy Sprzedający zobowiązał się przenieść na Kupującego przysługującą IDMSA wymagalną wierzytelność pieniężną w kwocie głównej 1.605.600,00 zł powiększoną o narosłe odsetki ustawowe za opóźnienie w płatności w kwocie 610.303.96 zł. wynikającą z tytułu roszczenia o zwrot zaliczki wynikającej z wykonania przedwstępnej umowy sprzedaży akcji (dalej: Wierzytelność).

Kupujący, za Wierzytelność, o której mowa powyżej zobowiązał się zapłacić Sprzedającemu kwotę równą 400.000,00 zł (dalej: Cena sprzedaży).

W stosunku do Wierzytelności toczy się postępowanie sądowe o zapłatę przed Sądem Okręgowym w Krakowie, Wydział I Cywilny.

Kary umowne:

Umowa nie zawiera postanowień dotyczących kar umownych.

Zastrzeżenia warunku lub terminu:

Umowa została zawarta z zastrzeżeniem następujących warunków:

- Wierzytelność zostanie przeniesiona na Kupującego z chwilą zapłaty Ceny Sprzedaży, przelewem, na rachunek bankowy IDMSA w terminie 6 dni od podpisania Umowy - warunek zawieszający.

- zastaw rejestrowy na akcjach ustanowiony na zabezpieczenie Wierzytelności wygaśnie z dniem uznania rachunku bankowego IDMSA kwotą odpowiadająca wartości Ceny sprzedaży - warunek zawieszający.

- Sprzedający dokona cofnięcia pozwu w ramach postępowania sądowego, o którym mowa powyżej

w najbliższym możliwym terminie rozprawy jednak nie później niż do dnia 7 czerwca 2016 r. w przypadku przeniesienia Wierzytelności na Kupującego - warunek zawieszający.

- brak zapłaty całości Ceny sprzedaży w terminie 6 dni od podpisania Umowy i w sposób w niej wskazany skutkuje poczytaniem Umowy za nie zawartą - warunek rozwiązujący.

Oznaczenie kryterium uznania umowy za znaczącą:

IDMSA uznaje Umowę za znaczącą z uwagi na kryterium, o którym mowa w § 2 pkt. 44 lit. b Rozporządzenia polegającym na przekroczeniu 10% wartości przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej IDMSA za okres ostatnich czterech kwartałów obrotowych.

Umowy w okresie ostatnich 12 miesięcy:

Pomiędzy Kupującym a Sprzedającym w okresie ostatnich 12 miesięcy nie były zawierane umowy, które łącznie spełniają kryteria umowy znaczącej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz