Dwustronne moduły typu N firmy Jolywood przełomem inwestycyjnym na rynku fotowoltaicznym w Indiach

04.09.2017, 17:19aktualizacja: 04.09.2017, 17:19

Taizhou, Chiny, 4 września 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Jolywood (Taizhou) Solar Technology Co., Ltd, zwana dalej Jolywood, podpisała umowę z deweloperem energii odnawialnej w Indiach ACME Clean-tech Solutions Private Limited, zwanym dalej ACME. Umowa obejmuje dostawę wysoko wydajnych monokrystalicznych dwustronnych modułów solarnych typu N o łącznej możliwości generacji energii na poziomie 6,775 MW. Jest to nie tylko pierwszy tego typu wielkoskalowy projekt wykorzystujący dwustronne moduły w Indiach, ale także jest to ważny krok na drodze firmy Jolywood do ekspansji. W uroczystym podpisaniu umowy wzięli udział Liu Yong, dyrektor generalny spółki Jolywood Solar i Ankur, CSO w firmie ACME.

Zgodnie z postanowieniami umowy firma Jolywood dostarczyła monokrystaliczne dwustronne moduły solarne typu N z 72 ogniwami o mocy 370 W. Tym samym po raz pierwszy w Indiach zrealizowany będzie tak duży projekt obejmujący dwustronne moduły solarne typu N, które mogą przynieść większy zwrot z inwestycji w porównaniu do tradycyjnych produktów fotowoltaicznych.

Indie są jednym z największych zagranicznych rynków eksportowych chińskich przedsiębiorstw fotowoltaicznych. Dzięki korzystnej lokalizacji i bogatym źródłom promieniowania słonecznego indyjski rynek zapewnia dobre warunki na potrzeby energii odnawialnej, w tym słonecznej.

Premier Indii Modi zaproponował ambitny cel osiągnięcia instalacji słonecznych na poziomie 100 GW do roku 2022. W ten sposób kraj chce odpowiedzieć na zapotrzebowanie energetyczne ponad 100 milionów mieszkańców na obszarach wiejskich. Propozycja rządu może okazać się ważnym bodźcem rozwoju indyjskiej branży fotowoltaicznej.

Jak podała Międzynarodowa Agencja Energetyczna, roczny wzrost zapotrzebowania na energię elektryczną w Indiach sięgnie 5%, co oznacza, że do roku 2040 w Indiach konieczne będzie potrojenie obecnych możliwości generacji energii. Premier Modi jest przekonany, że energia słoneczna jest najlepszym rozwiązaniem problemu zużycia energii w Indiach i opublikował ambitny plan wdrożenia energii słonecznej tuż po objęciu stanowiska.

"Produkty dwustronne typu N mogą wygenerować nawet do 20% więcej energii, co może znacznie podnieść wskaźnik IRR elektrowni słonecznej. Jest to rozwiązanie nie tylko prowadzące do obniżenia kosztów LCOE, ale także może być odpowiedzią na problem niedoboru energetycznego w Indiach. Naprawdę warto spróbować, dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z Jolywood przy tej okazji" - skomentował Ankur.

"Współpraca z ACME jest tylko naszym pierwszym krokiem na indyjskim rynku - skomentował Liu Yong. - Dwustronna generacja, zero LID, niższa temperatura robocza. To właśnie dzięki tym cechom produkty typu N firmy Jolywood są tak konkurencyjne na gorących rynkach, jak na przykład Indie. Jesteśmy przekonani co do tego, że nasze produkty mogą wygenerować co najmniej o 10% więcej energii w każdej elektrowni słonecznej, zmniejszyć koszt LCOE i podnieść wskaźnik IRR. Z przyjemnością wyglądamy dalszej współpracy z ACME i wspólnych wysiłków na drodze do szerszego zastosowania produktów typu N. Chodzi nie tylko o obniżenie kosztów LCOE i podniesienie wskaźnika IRR dla inwestorów, ale także o zapewnienie taniej energii na rynku indyjskim" - dodał dyrektor.

Z pewnością i nadziejami pokładanymi w przyszłej współpracy Ankur podkreślił, że obie strony mogą wyciągnąć uzupełniające się korzyści z rozwoju elektrowni słonecznych.

Źródło: Jolywood (Taizhou) Solar Technology Co. Ltd.

Data publikacji 04.09.2017, 17:19
Źródło informacji PR Newswire