ECHO INVESTMENT SA (69/2022) Uchwała w sprawie warunkowej wypłaty zaliczki na poczet przyszłej dywidendy za rok obrotowy 2022

23.12.2022, 14:30aktualizacja: 23.12.2022, 14:31

Raport bieżący 69/2022

Zarząd Echo Investment S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 23 grudnia 2022 roku, biorąc pod uwagę, że:

a) zatwierdzone jednostkowe sprawozdania finansowe Spółki za rok obrotowy 2021 wykazało zysk netto w wysokości 27. 841.670,69 złotych;

b) Spółka osiągnęła od końca ubiegłego roku obrotowego do dnia 30 czerwca 2022 roku zysk netto w wysokości 116.622.817,46 złotych;

postanowił warunkowo wypłacić akcjonariuszom Spółki zaliczkę na poczet przyszłej dywidendy za rok obrotowy 2022 (dalej Zaliczka Dywidendowa) na następujących zasadach:

1. Łączna kwota przeznaczona na wypłatę Zaliczki Dywidendowej wyniesie 90.791.928,04 zł (dziewięćdziesiąt milionów siedemset dziewięćdziesiąt jeden tysięcy dziewięćset dwadzieścia osiem złotych, 04/100) tj. 0,22 zł na 1 akcję (dalej Kwota Zaliczki Dywidendowej). Na Kwotę Zaliczki Dywidendowej składa się:

a) kwota 50.000.000,00 PLN, która nie przekracza połowy zysku netto Spółki osiągniętego od końca poprzedniego roku obrotowego, wykazanego w sprawozdaniu finansowym sporządzonym na dzień 30 czerwca 2022r. i obejmującym okres od 1 stycznia 2022r. do 30 czerwca 2022r. zbadanym przez biegłego rewidenta z PricewaterhouseCoopers Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Audyt Sp.k. siedzibą w Warszawie,

b) kwota 40.791.928,04 PLN pochodząca z kapitału rezerwowego utworzonego z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy lub zaliczek na poczet dywidendy (Fundusz Dywidendowy),

2. Liczba akcji objętych wypłatą Zaliczki Dywidendowej na dzień Uchwały: 412 690 582

3. Zaliczka Dywidendowa zostanie wypłacona w dniu 2 luty 2023r. (Data Wypłaty Zaliczki Dywidendowej).

4. Do Zaliczki Dywidendowej będą uprawnieni akcjonariusze posiadający akcje Spółki w dniu 26 stycznia 2023r. tj. na 7 dni przed Datą Wypłaty Zaliczki Dywidendowej.

Zaliczka Dywidendowa zostanie wypłacona pod warunkiem uzyskania zgody Rady Nadzorczej w terminie do Daty Wypłaty Zaliczki Dywidendowej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz