EKF 2023: silny rynek listów zastawnych może wzmocnić stabilność polskiego systemu bankowego

09.06.2023, 10:19aktualizacja: 09.06.2023, 10:23

PAP/T. Klepczyński
Polski rynek listów zastawnych jest słaby. Uczestniczący w Europejskim Kongresie Finansowym specjaliści dyskutowali o tym, jak go wzmocnić, aby skorzystali na tym ubezpieczyciele, banki i klienci indywidualni. Eksperci widzą w listach zastawnych instrument finansowy, który mógłby zapewnić stabilność polskiego systemu bankowego.

W Polsce - w przeciwieństwie do innych krajów Europy Zachodniej - listy zastawne, czyli długoterminowe papiery dłużne emitowane przez banki hipoteczne, nie mają dużego znaczenia na rynku finansowym. Podczas panelu „Jak ożywić rynek listów zastawnych w Polsce” eksperci zastanawiali się, jak to zmienić.

„Jestem absolutną fanką listów zastawnych, które w przyszłości mogą się okazać niezwykle wartościową częścią rynku. Za granicą listy zastawne pełnią ważny element finansowania i gry rynkowej. Ponadto to bardzo dobrze zabezpieczony instrument” - przekonywała Aleksandra Bluj, wiceprezes GPW Benchmark.

Pozytywnie o listach zastawnych wypowiadał się także Leszek Pawłowicz, koordynator Europejskiego Kongresu Finansowego, emerytowany profesor UG.

„To, że w Polsce nie ma rynku listów zastawnych, to jest największe zaniedbanie ekonomiczne w polskim systemie bankowym. Ten instrument finansowy jest najbezpieczniejszy. Jako narzędzie zwiększania stabilności nie ma nic lepszego” - ocenił ekspert.

Profesor przekonywał, że większa obecność listów zastawnych w polskim sektorze bankowym, wpłynęłaby korzystnie na jego stabilność.

„Obecny stan polskiego prawa, jeśli chodzi rynek listów zastawnych, jest wystarczający. Brak tylko chęci. Listy zastawne mają wyższy rating niż polskie obligacje. Zastąpienie aktywów w obligacjach listami zastawnymi mogłoby dobrze zrobić bankom” - przekonywał profesor Pawłowicz.

Liderem polskiego rynku listów zastawnych jest PKO BP. Zdaniem Piotra Mazura, wiceprezesa banku, nadzorującego zarządzanie ryzykiem, instytucje finansowe mogłyby bardziej angażować się na tym rynku.

„Największy udział na polskim rynku listów zastawnych ma PKO BP. Mamy w tej chwili około 60 proc., ale niestety inni za nami nie poszli” - mówił Piotr Mazur.

Według opinii Rafała Kozłowskiego, senior experta w McKinsey&Company, w przyszłości popyt na listy zastawne pojawi się ze strony zagranicznych banków, wśród ubezpieczycieli, ale także - choć w znacznie mniejszym stopniu - wśród inwestorów indywidualnych.

„Jeśli klient detaliczny zostanie posiadaczem listu zastawnego, to jakiekolwiek ryzyka prawne związane z kredytami hipotecznymi zaczną dotyczyć już nie tylko banków, ale też klientów detalicznych” - przekonywał Rafał Kozłowski, Senior Expert w McKinsey&Company.

O potencjale listów zastawnych w sektorze ubezpieczeniowym mówiła Dagmara Wieczorek-Bartczak, członek zarządu Bankowego Funduszu Gwarancyjnego.

„Trzeba tylko zdawać sobie sprawę, komu się sprzedaje i jakie są potrzeby i wymagania inwestora. Zakłady ubezpieczeń są naturalnym inwestorem, który może kupować długoterminowe papiery” - przekonywała Dagmara Wieczorek-Bartczak.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE