EKG 2023: Totalizator Sportowy głównym mecenasem polskiego sportu

28.04.2023, 15:45aktualizacja: 28.04.2023, 19:14

PAP/C. Piwowarski (1)
Ponad 15,7 miliardów złotych wpłynęło dotychczas z dopłat do gier LOTTO na Fundusz Rozwoju Kultury Fizycznej. Jak przekonywał Olgierd Cieślik, prezes zarządu spółki i gość specjalny Europejskiego Kongresu Gospodarczego, te ogromne środki pozwoliły zaistnieć, np. mniej rozpoznawalnym dyscyplinom i skuteczniej promować aktywność fizyczną w całym społeczeństwie.

Totalizator Sportowy, właściciel marki LOTTO, powstał w 1956 roku, aby gromadzić środki na finansowanie remontów i budowy obiektów oraz urządzeń sportowych. Ta misja kontynuowana jest do dziś, a źródła finansowania pochodzą zarówno ze środków własnych, jak i z dopłat na fundusze celowe - w przypadku sportu jest to Fundusz Rozwoju Kultury Fizycznej, którego środkami dysponuje Ministerstwo Sportu i Turystyki. Od 1994 roku trafiło do niego ponad 15,7 mld zł. Wsparciem Totalizatora Sportowego objęte są m.in. infrastruktura sportowa, związki, organizacje i kluby sportowe, a także sportowcy na mocy indywidualnych umów.

„Rozpiera nas duma, że jesteśmy największym mecenasem sportu w Polsce - tylko w zeszłym roku na wsparcie różnych wydarzeń i dyscyplin sportowych przekazaliśmy ponad miliard złotych” - powiedział Olgierd Cieślik podczas panelu eksperckiego pt. „Sport, gospodarka, społeczeństwo” na EKG w Katowicach.

Rewitalizacja legendarnego Toru Wyścigów Konnych na Służewcu, koszykarska LOTTO 3x3 Liga, wspieranie działań Polskiego Komitetu Olimpijskiego - to zaledwie początek długiej listy inicjatyw, w które zaangażowany jest Totalizator Sportowy. Jak wyjaśniał Olgierd Cieślik, synergia sportu z grami losowymi nie powinna zaskakiwać.

„W sporcie, podobnie jak w grach i loteriach, podstawową rolę odgrywają emocje. Chcemy, aby nasza marka kojarzyła się z dobrą zabawą i adrenaliną, które ciągle towarzyszą zawodnikom oraz kibicom. Partnerska współpraca przynosi korzyści obu stronom: sportowcy otrzymują fundusze na podnoszenie swoich umiejętności i zdobywanie kolejnych trofeów, my zaś zyskujemy znaczący ekwiwalent marketingowy” - podkreślał prezes zarządu Totalizatora Sportowego.

Na EKG przypomniano, że spółka angażuje się pośrednio również w modernizację i budowę infrastruktury sportowej. Jest to szczególnie cenny wkład w kontekście zbliżających się wielkich imprez, które będą zorganizowane w Polsce, na czele z Igrzyskami Europejskimi Kraków-Małopolska 2023. Organizator tego najważniejszego wydarzenia sportowego w Europie w 2023 roku kilka dni temu ogłosił, że należąca do Totalizatora Sportowego, marka LOTTO będzie Partnerem Głównym Igrzysk Europejskich Kraków-Małopolska 2023.

Olgierd Cieślik zauważył również, że wspieranie sportu ma sens również w kontekście rozwoju gospodarczego i kondycji zdrowotnej całego społeczeństwa.

„Statystyki dotyczące aktywności fizycznej w Polsce, zwłaszcza wśród najmłodszych, nie napawają optymizmem. Dlatego zwiększanie dostępności hal czy stadionów, promowanie różnych dyscyplin i budowanie swoistej mody na uprawianie sportu stanowi istotę działalności Totalizatora Sportowego” - zaznaczył Olgierd Cieślik.

Jako przykład rosnącego zainteresowania Polaków sportem, prezes Totalizatora Sportowego podał sukces pierwszej edycji programu „Wygrywamy zaczyna się od WY!”. Dzięki ponad 4 milionom głosów oddanych na poszczególne projekty sportowe, 27 z nich otrzymało dofinansowanie o łącznej kwocie 3,2 mln zł.

„Akcja, której ambasadorem był Robert Lewandowski, okazała się wielkim sukcesem i pokazała determinację społeczności lokalnych w dążeniu do zdrowszego i aktywniejszego życia. Dlatego postanowiliśmy zorganizować drugą edycję konkursu, do którego można już zgłaszać swoje pomysły i projekty” - informował Olgierd Cieślik.

20 kwietnia ruszyła druga edycja akcji „Wygrywamy zaczyna od Wy”. Pomysły oraz wnioski można zgłaszać za pośrednictwem www.gramywygrywamy.pl.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo