ELEKTROTIM SA (31/2018) Informacja o nabyciu przez ELEKTROTIM S.A. pozostałych udziałów spółki zależnej (Eltrako Sp. z o.o.) oraz o podjęciu przez ELEKTROTIM S.A. działań zmierzających do połączenia się z ww. spółką zależną.

09.10.2018, 14:52aktualizacja: 09.10.2018, 14:52

Raport bieżący 31/2018

Spółka ELEKTROTIM S.A. przekazuje informację o nabyciu w dniu 09.10.2018r. 4.000 udziałów Eltrako Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Gliwicach. Łączna wartość transakcji to kwota 600 tys. zł. ELEKTROTIM S.A. w roku 2015 objął 8.000 udziałów spółki Eltrako Sp. z o.o. w podwyższonym kapitale zakładowym, o czym Spółka informowała raportem bieżącym nr 57/2015 z dnia 06.10.2015r. Do dnia 09.10.2018r. ELEKTROTIM S.A. posiadał 66,67% udziału w kapitale zakładowym Eltrako Sp. z o.o.

W wyniku zawarcia umów nabycia udziałów Spółka ELEKTROTIM S.A. stała się jedynym wspólnikiem spółki Eltrako Sp. z o.o. Biorąc pod uwagę powyższe Zarząd ELEKTROTIM S.A. zamierza przeprowadzić procedurę połączenia ELEKTROTIM S.A. i Eltrako Sp. z o.o., w wyniku którego nastąpi przejęcie całego majątku Eltrako przez ELEKTROTIM S.A.

Połączenie odbędzie się w trybie art. 492 § 1 pkt 1 ksh w zw. z art. 516 § 6 ksh poprzez przeniesienie na ELEKTROTIM S.A. (spółka przejmująca) całego majątku Eltrako Sp. z o.o. (spółka przejmowana), bez podwyższenia kapitału zakładowego ELEKTROTIM S.A.

Decyzja o połączeniu podyktowana jest względami ekonomicznymi (racjonalizacją kosztów), uproszczeniem struktury organizacyjnej oraz synergią procesów biznesowych. Eltrako Sp. z o.o. jest spółką, która działa w branży elektroenergetycznej i której główny przedmiot działalności to wykonawstwo linii energetycznych nn i SN.

Proces połączenia realizowany będzie w 2018 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz