ELEKTROTIM SA (5/2024) Informacja o zawarciu umowy na "Budowę zabezpieczenia granicy państwowej z Białorusią na odcinku rzeki Bug w Nadbużańskim Oddziale Straży Granicznej"

31.01.2024, 13:06aktualizacja: 31.01.2024, 13:08

Raport bieżący 5/2024

Spółka ELEKTROTIM S.A. z/s we Wrocławiu (dalej: Spółka, Wykonawca) zawiadamia, że działając jako Lider konsorcjum firm w składzie: ELEKTROTIM S.A. - Lider konsorcjum oraz OSTOYA-DataSystem Sp. z o.o. z/s w Gdańsku - Członek konsorcjum (spółka z Grupy Kapitałowej ELEKTROTIM), zawarła w dniu 31.01.2024 roku ze Skarbem Państwa - Komendantem Głównym Straży Granicznej z siedzibą w Warszawie (dalej: Inwestor, Zamawiający) umowę na "Budowę zabezpieczenia granicy państwowej z Białorusią na odcinku rzeki Bug w Nadbużańskim Oddziale Straży Granicznej" (dalej: Umowa).

Przedmiotem Umowy jest realizacja prac polegających na zaprojektowaniu i wybudowaniu zespołu współdziałających urządzeń elektronicznych wraz z oprogramowaniem i elementami pomocniczymi w ramach bariery elektronicznej o długości ok. 172 km na rzece Bug. Prace będą realizowane w formule "zaprojektuj i wybuduj".

Wartość Umowy brutto to: 279.210.000,00 PLN (słownie: dwieście siedemdziesiąt dziewięć milionów dwieście dziesięć tysięcy złotych), netto to: 227.000.000,00 (słownie: dwieście dwadzieścia siedem milionów złotych).

Termin zakończenia robót: 12 miesięcy licząc od dnia podpisania Umowy.

Okres gwarancji i rękojmi: 109 miesięcy.

Zabezpieczenie należytego wykonania Umowy oraz roszczeń z tytułu gwarancji i rękojmi: 2% wynagrodzenia brutto.

Łączna wysokość kar umownych płaconych przez Wykonawcę nie może przekroczyć 15% wynagrodzenia umownego brutto.

Zamawiający ma prawo dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych, gdy wysokość szkody przewyższa ustaloną karę umowną.

Spółka posiada doświadczenie w wykonywaniu tego rodzaju projektów. W latach 2019-2021 Spółka zrealizowała na zlecenie Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w Przemyślu umowę, której przedmiotem była rozbudowa systemów ochrony technicznej granicy zewnętrznej UE w zakresie urządzeń nadzoru na odcinku o długości około 32 km (raport bieżący nr 48/2019) oraz w latach 2022 - 2024 Spółka realizowała na zlecenie Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej umowę, której przedmiotem było wykonanie bariery elektronicznej wraz z infrastrukturą towarzyszącą na granicy polsko-białoruskiej o długości ok. 202 km (raport bieżący nr 3/2022).

Spółka informowała o wyborze oferty konsorcjum firm w składzie: ELEKTROTIM S.A. - OSTOYA-DataSystem Sp. z o.o., jako najkorzystniejszej w postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. 2023, poz. 1605), raportem bieżącym nr 33/2023 z dnia 14.11.2023 r.

Informacja o zawarciu Umowy stanowi informację poufną w rozumieniu art. 7 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku ("Rozporządzenie MAR") ze względu na znaczenie dla przyszłych przychodów ELEKTROTIM S.A. i Grupy Kapitałowej oraz ze względu na zidentyfikowane ryzyka.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz