Elektrownia fotowoltaiczna o mocy 40 MW Risen Energy w Kazachstanie podłączona do sieci

30.01.2019, 17:07aktualizacja: 30.01.2019, 17:07

Zakład ma przyspieszyć rozwój czystej energii w tym środkowo-azjatyckim kraju.

NINGBO, Chiny, 30 stycznia 2019 r. /PRNewswire/ -- Firma Risen Energy Co., Ltd. ogłosiła niedawno, że jej elektrownia fotowoltaiczna o mocy 40 MW w Kazachstanie została oficjalnie podłączona do sieci. Jako pierwsze prywatne przedsiębiorstwo inwestujące w budowę elektrowni fotowoltaicznej w Kazachstanie firma uznaje realizację projektu za ważny kamień milowy w realizacji globalnej strategii.

Zakład znajdujący się w Gulshat w obszarze Aktogay (region Karaganda) w Kazachstanie zdecydował się na moduły polikrystaliczne 325 W Poly 1500VDC ze względu na możliwość zapewnienia długofalowej, stabilnej działalności elektrowni przez najdłuższy możliwy czas. Ze względu na pomyślny przebieg podłączenia do sieci elektrownia ma generować 50 milionów kilowatogodzin elektryczności rocznie, zapewniając tym samym ciągły dostęp do czystej energii lokalnym gospodarstwom domowym.

W celu pomyślnej realizacji budowy elektrowni w Kazachstanie firma Risen Energy musiała uporać się z szeregiem przeszkód, w tym z barierą językową, niskimi temperaturami, trudnością w zapewnieniu dostaw potrzebnych materiałów, układem sieci energetycznej i innymi czynnikami, które zagrażały postępom. Dzięki bogatemu doświadczeniu projektowemu zgromadzonemu przez lata przez zagraniczny zespół rozwoju projektów firmie udało się doprowadzić budowę do końca przez nacisk na regularny proces pomimo zimnego klimatu, co z kolei zagwarantowało płynną realizację każdego aspektu projektu.

„Uroczyste otwarcie obiektu miało miejsce w czerwcu 2018 r., a elektrownia została podłączona do sieci w grudniu, co odzwierciedla siłę i wydajność pracowników Risen Energy. W wyniku zaprojektowania i budowy elektrowni o mocy 40 MW osiągnęliśmy dogłębne zrozumienie rynku i środowiska regulacyjnego w Kazachstanie. Powtarzalny charakter tego doświadczenia umożliwi zespołom zagranicznym jeszcze większe zaangażowanie w realizację kolejnych projektów. Mamy także nadzieję, że będziemy w stanie wykorzystać to doświadczenie we wsparciu kolejnych chińskich marek w płynnym wejściu na kazachski rynek. Chcemy podzielić się możliwościami i przyczynić się do wzrostu znaczenia Chin w sektorze i rozwoju ekologicznym na całym świecie” – skomentował dyrektor generalny Risen Hong Kong Champion Yuan.

Firma Risen Energy, na bazie strategii globalizacji, już pozyskała inne projekty w Kazachstanie i przejdzie do ich realizacji w późniejszym okresie. W przyszłości rynki wschodzące objęte Inicjatywą Pasa i Drogi, programem chińskiego rządu zakładającego utworzenie szlaków handlowych wzdłuż dawnego Jedwabnego Szlaku, mogą oczekiwać korzyści płynących z ciągłych dążeń do budowy wydajnych elektrowni fotowoltaicznych. To z kolei będzie kolejnym bodźcem do realizacji potencjału ujarzmiania i wykorzystywania czystych źródeł energii.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/814164/RISE_kazakhstan.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd