ENEL-MED SA zawarcie umowy określającej składniki zorganizowanej części przedsiębiorstwa przenoszone na rzecz spółki zależnej pod firmą Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o.

30.04.2014, 13:57aktualizacja: 30.04.2014, 13:57

Raport bieżący 20/2014

Zarząd Centrum Medyczne ENEL-MED S.A. (dalej: Spółka) niniejszym informuje o podpisaniu w dniu 30 kwietnia 2014 r. pomiędzy Spółką a spółka zależną pod firmą Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o. umowy przeniesienia przez Spółkę zorganizowanej części przedsiębiorstwa na rzecz tej spółki zależnej. Umowa ta została podpisana w wykonaniu umowy przeniesienia przedsiębiorstwa zawartej pomiędzy Spółką a ww. spółką zależną w dniu 28 lutego 2014 r., o której zawarciu Spółka informowała raportem bieżącym nr 12/2014.

Celem podpisania umowy przenoszącej zorganizowaną część przedsiębiorstwa z dnia 30 kwietnia 2014 r. jest określenie składników majątku, wchodzących w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa, będącej zespołem składników materialnych i niematerialnych służących do prowadzenia działalności z zakresu diagnostyki obrazowej w następujących placówkach: Oddziale Diagnostycznym Bielany w Warszawie, Pracowni Rezonansu Magnetycznego w Koninie, Pracowni Rezonansu Magnetycznego w Mielcu, Pracowni Tomografii Komputerowej w Poznaniu, Pracowni Rezonansu Magnetycznego w Łomży, Pracowni Tomografii Komputerowej w Wołominie oraz Pracowni Diagnostycznej w Lublinie (dalej: Zorganizowana Część Przedsiębiorstwa), która z końcem dnia 30 kwietnia 2014 r. wniesiona zostaje do spółki zależnej pod firmą Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o. Łączna wartość Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa wynosi 47.000.000,00 (czterdzieści siedem milionów) złotych.

Zorganizowana Część Przedsiębiorstwa stanowi wkład niepieniężny na pokrycie 4.950 (cztery tysiące dziewięćset pięćdziesięciu) udziałów o łącznej wartości nominalnej 495.000,00 (czterysta dziewięćdziesiąt pięć tysięcy) złotych w Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o., utworzonych Uchwałą Nr 3 z dnia 28 lutego 2014 r. Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o. Nadwyżka pomiędzy wartością Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa a wartością nominalną udziałów objętych w zamian za wkład niepieniężny w wysokości 46.505.000,00 (czterdzieści sześć milionów pięćset pięć tysięcy) złotych zostanie przekazana na kapitał zapasowy Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o.

Spółka posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o.

Centrum Medyczne Diagnostyka sp. z o.o. planuje kontynuować dotychczasowy sposób wykorzystywania składników Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa.

Kryterium uznania aktywów, będących przedmiotem umowy, za aktywa o znacznej wartości jest wartość Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra