Equity International zamyka pierwszy azjatycki fundusz

07.09.2016, 19:18aktualizacja: 07.09.2016, 19:18

CHICAGO - (BUSINESS WIRE) - Equity International (EI), spółka inwestycyjna należąca do Sama Zella skupiająca swoją działalność na rynkach wschodzących, ogłosiła dzisiaj zamknięcie funduszu ZEI CO-Invest, L.P. (ZEI Asia Fund), z kapitałem w wysokości 205 milionów USD. Przewiduje się, iż ZEI Asia Fund będzie współfinansować projekty w zakresie nieruchomości logistycznych na terenie Azji o wartości przekraczającej 2 miliardy USD realizowane przez ESR (e-Shang Redwood), spółkę powiązaną z EI.

Dyrektor wykonawczy Equity International, Tom Heneghan, skomentował: "Jest to pierwszy fundusz na rynku azjatyckim w naszej dotychczasowej działalności. Odzwierciedla możliwości, które dostrzegamy w sektorze logistycznym w tym regionie, w szczególności w japońskich zasobach magazynowych. Cieszymy się z posiadania szerokiej bazy inwestorów instytucjonalnych, którzy razem z EI inwestują w różnego rodzaju narzędzia w celu wykorzystania możliwości jakie niesie za sobą ten rynek oraz z niecierpliwością oczekujemy na współpracę z ESR mającą na celu stworzenie wiodącej platformy logistycznej obejmującej całą Azję".

Charles de Portes, prezes i współzałożyciel ESR stwierdził: "Cieszymy się z pogłębienia naszych relacji z Samem Zellem i EI, która zawsze przynosiła pozytywne rezultaty i stanowiła istotny katalizator dla wzrostu naszej azjatyckiej platformy logistycznej od początku naszego partnerstwa w 2013. Oczekujemy na szybkie przeznaczenie zwiększonego zaangażowania finansowego w projekty rozwoju sektora logistycznego w Japonii, które uważamy za istotne, i które skupiają się na obszarach największych metropolii rozrastających się wraz z ciągłą urbanizacją i globalizacją handlu".

Zamknięcie funduszu ZEI Asia Fund jest kolejnym krokiem następującym po pozostałych istotnych działaniach inwestycyjnych EI i spółek powiązanych w bieżącym roku, m.in:

- zawarcie umowy inwestycyjnej o wartości 400 milionów USD w spółkę Estapar Estacionmentos, największym operatorem parkingów i infrastruktury w Brazylii (sierpień 2016),

- fuzja Grupy Redwood z e-Shang (styczeń 2016),

- inwestycja Goldman Sachs w SANHI (styczeń 2016).

Od 2012 r. spółka EI wraz ze swoimi podmiotami powiązanymi zgromadziła kapitał przekraczający 2,4 mld USD oraz zainwestowała ponad 1,5 mld USD.

Equity International

Spółkę Equity International (EI), założył w 1999 r. Sam Zell. Spółka inwestuje w nieruchomości oraz platformy infrastrukturalne na rynkach wschodzących. Inwestycje oraz wartości spółki EI sięgają o wiele dalej niż gromadzenie kapitału, El zapewnia swoim spółkom portfelowym: instytucjonalną wiarygodność, niespotykane zarządzanie korporacyjne, najlepsze praktyki, wyjątkowe perspektywy prowadzenia działalności oraz dostęp do potężnej sieci globalnej. EI charakteryzuje się aktywnym podejściem do własności, nawiązując współpracę z liderami spółek portfelowych, w celach strategicznego rozwoju oraz osiągnięcia pozycji lidera branży. W związku z powyższym wiele spółek z całego świata chętnie nawiązuje współpracę z El.

Strona internetowa: http://www.equityinternational.com

e-Shang Redwood

Spółka e-Shang Redwood („ESR”) łączy dwóch liderów branży deweloperskiej, właścicieli oraz dostawców usług z zakresu nieruchomości logistycznych w Azji oraz reprezentuje jedną z największych platform nieruchomości logistycznych w regionie, w której posiadaniu znajduje się ponad 3,5 mln m2 działek, na których realizowane są liczne projekty w krajach, takich jak Chiny, Japonia oraz Korea Południowa, zaś fundusze i kierownictwo spółki znajdują się w Hong Kongu oraz Singapurze.

Spółki Redwood i e-Shang zostały założone odpowiednio w 2006 oraz 2011 r., i połączyły się w roku 2016, tworząc spółkę ESR, którą wspierają najbardziej znani światowi inwestorzy, tacy jak APG, Warburg Pincus, Equity International, PGGM, CPPIB, PAG, Morgan Stanley, CBRE oraz Goldman Sachs. Na dzień dzisiejszy, ESR posiada jedną z najbardziej rozwijających sie sieci w Azji, skupioną na głównych obszarach miejskich nastawionych na konsumpcję oraz handel globalny. ESR jest również największą spółką świadczącą usługi najmu na rzecz liderów branży e-commerce w Chinach oraz usługi logistyczne w ramach łańcucha chłodniczego.

Wersja źródłowa niniejszej informacji dostępna jest w serwisie businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20160907005399/en/

Źródło: Equity International

KONTAKT: