ERGIS SA Ujawnienie informacji poufnej

01.04.2015, 10:37aktualizacja: 01.04.2015, 10:37

Raport bieżący 3/2015

Działając na podstawie art. 57 ust. 3 Ustawy o ofercie publicznej, Zarząd Ergis S.A. (Emitent) przekazuje do publicznej wiadomości informację poufną, której ujawnienie zostało opóźnione na podstawie § 2 ust. 1 pkt. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie rodzaju informacji, które mogą naruszyć słuszny interes Emitenta, oraz sposobu postępowania Emitenta w związku z opóźnieniem przekazania do publicznej wiadomości informacji poufnych. Informacje o opóźnieniu wykonania obowiązku informacyjnego zostały przekazane do Komisji Nadzoru Finansowego w dniu 13 czerwca 2014 roku (Raport nr 3/2014/D), a następnie przekazano informację o przesunięciu terminu ujawnienia informacji poufnej w dniu 10 września 2014 roku (Raport nr 4/2014/D) oraz 29 stycznia 2015 roku (Raport nr 1/2015/D).

Opóźnienie dotyczyło informacji o negocjowaniu przez Emitenta warunkowej umowy odkupienia spółki Trend Tapety (poprzednia nazwa Tapety Ergis Sp. z o.o.) prowadzonych z Inwestorem, który w 2012 roku zakupił od Ergis S.A. Tapety Ergis Sp. z o.o. Wola podpisania umowy odkupienia spółki wynikała z faktu, że działania nowego Inwestora tworzyły zagrożenie nieodzyskania przez Emitenta wierzytelności wynikających z zawartych z nim i ze spółką Trend Tapety umów. W ramach tych rozmów podpisano w dniu 30 czerwca 2014 roku z Inwestorem umowę warunkowego odkupienia przez Ergis SA udziałów w spółce Trend Tapety Sp. z o.o., przy czym warunek rozwiązujący polegał na znalezieniu przez Inwestora nowego nabywcy udziałów w Trend Tapety Sp z. o.o. za akceptowalną przez Ergis S.A. cenę. Umowa ta nie była umową znaczącą w rozumieniu obowiązków informacyjnych.

W tym samym czasie spółka Trend Tapety podjęła rozmowy z Partnerem Zagranicznym w sprawie zbycia na jego rzecz biznesu tapet. Rozmowy te zakończyły się sprzedażą znaczącej części zapasów, wzorów tapet i wynikających z nich praw oraz przejęciem przez kupującego obowiązków Trend Tapety, wynikających z wcześniejszych dostaw towarów do głównych klientów Spółki. Całość wpływów posłużyła na spłacenie zobowiązań wobec Ergis S.A.

Warunek rozwiązujący nie został zrealizowany i z upływem dnia 31 marca 2015 roku Emitent stał się powtórnie właścicielem 100% udziałów w Trend Tapety Sp. z. o.o. Celem Ergis SA jest odzyskanie swoich pozostałych należności od Inwestora i spółki Trend Tapety oraz likwidacja spółki Trend Tapety.

Zawiązane w 2013 i 2014 roku rezerwy są wystarczające na pokrycie ewentualnych strat wynikających z procesu sprzedaży, odkupienia i likwidacji spółki, a operacje te nie będą miały wpływu na wyniki finansowe Grupy Ergis w 2015 roku i kolejnych latach.

Decyzja o opóźnieniu przekazania powyższej informacji była uzasadniona wpływem, jaki jej wcześniejsze ujawnienie mogłoby mieć na opisane powyżej negocjacje z Partnerem Zagranicznym.

Podstawa prawna

Ustawa o ofercie art. 57 ust. 1 pkt. 3