EUROCASH SA zamiar połączenia z podmiotem zależnym. Plan połączenia

17.07.2014, 22:02aktualizacja: 17.07.2014, 22:02

Raport bieżący z plikiem 36/2014

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd spółki "Eurocash" Spółka Akcyjna z siedzibą w Komornikach ("Spółka") zawiadamia o zamiarze połączenia Spółki z podmiotem zależnym - spółką "POL CATER HOLDING" sp. z o.o. z siedzibą w Błoniu ("Pol Cater Holding"), w której Spółka posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym.

Połączenie spółek nastąpi na podstawie art. 492 § 1 pkt 1) Kodeksu spółek handlowych ("KSH") poprzez przejęcie Pol Cater Holding przez Spółkę, tj., poprzez przeniesienie całego majątku Pol Cater Holding jako spółki przejmowanej na Spółkę jako spółkę przejmującą.

Zważywszy, że Spółka (jako spółka przejmująca) posiada 100% udziałów w kapitale zakładowym Pol Cater Holding (czyli spółki przejmowanej):

- stosownie do art. 515 § 1 KSH połączenie zostanie przeprowadzone bez podwyższenia kapitału zakładowego Spółki;

- stosownie do art. 516 § 6 KSH w związku z art. 516 § 5 KSH, Zarządy łączących się spółek nie sporządzają pisemnego sprawozdania, o którym mowa w art. 501 KSH;

- stosownie do art. 516 § 6 w związku z art. 516 § 5 KSH, plan połączenia nie podlega badaniu przez biegłego.

Połączenie spółek pozwoli na maksymalizację zysków łączących się spółek. W szczególności, na skutek połączenia, zmniejszeniu ulegną koszty administracyjne, w tym koszty zarządzania spółkami. Inkorporacja da możliwość płynnego przesuwania zasobów bez konieczności kreowania dodatkowych transakcji pomiędzy spółkami (jako spółkami powiązanymi), funkcjonującymi dotąd jako odrębne podmioty.

Połączenie zrealizowane zostanie w oparciu o plan połączenia, stanowiący załącznik do niniejszego raportu.

Działalność Spółki obejmuje hurtową dystrybucję produktów żywnościowych, chemii gospodarczej, alkoholu i wyrobów tytoniowych (artykuły FMCG) do tradycyjnych sklepów i placówek detalicznych w całej Polsce. Spółka swoją działalność prowadzi, w szczególności, w następujących formatach dystrybucji:

- Hurtownie Cash & Carry - ogólnopolska sieć hurtowni typu Cash & Carry pod marką "Eurocash Cash & Carry", w ramach której funkcjonuje program lojalnościowy dla sklepów sieci "abc";

- Zaopatrzenie dla sklepów detalicznych należących do sieci franczyzowych i partnerskich ("Delikatesy Centrum", "Lewiatan", "Groszek", " Euro Sklep", "Gama") ;

- Zaopatrzenie dla sieci restauracji, hoteli i stacji benzynowych.

Pol Cater Holding jest jednym z czołowych dystrybutorów szybkozbywalnych towarów konsumpcyjnych (FMCG) do segmentu HoReCa w Polsce. Głównymi klientami są sieci restauracji i niezależne restauracje, firmy cateringowe, oraz sieci stacji benzynowych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra