Europejski Kongres Finansowy ogłasza makroekonomiczne prognozy i rekomendacje dla Polski na lata 2020-2022

18.12.2019, 12:56aktualizacja: 18.12.2019, 12:56

Europejski Kongres Finansowy kontynuuje rozpoczęte w maju 2018 badania mające na celu opracowywanie krótko- i średniookresowego konsensusu prognostycznego dla polskiej gospodarki oraz rekomendowanie kluczowych działań w krajowej polityce gospodarczej. Prognozy aktualizowane są co pół roku, w czerwcu oraz w grudniu.

Grono ekspertów uczestniczących we wspólnym przedsięwzięciu Europejskiego Kongresu Finansowego to wybitni ekonomiści i liderzy biznesu z sektora finansowego, eksperci z instytucji nadzorczych i regulacyjnych, renomowanych firm konsultingowych, a także ze środowiska akademickiego, którzy dzielą się pro publico bono swoją wiedzą i doświadczeniem, wyrażając wyłącznie własne poglądy, a nie instytucji, w których pracują.

Obok klasycznych prognoz makroekonomicznych, badanie EKF dużą wagę przykłada do czynników o charakterze jakościowym i behawioralnym. Do ekspertyz makroekonomicznych, podobnie jak i do opracowywanych przez EKF stanowisk polskich ekspertów wobec różnych koncepcji budowania nowej architektury systemu finansowego w Unii Europejskiej, EKF wykorzystuje zmodyfikowaną metodę delficką.

W bieżącej edycji badania przeprowadzonego w okresie 8.11.2019 - 6.12.2019 uczestniczyło 40 ekspertów współpracujących z Europejskim Kongresem Finansowym, w tym 12 głównych ekonomistów banków i innych instytucji finansowych, 12 profesorów akademickich, 5 niezależnych ekspertów ekonomicznych, 4 prezesów instytucji finansowych, 4 przedstawicieli instytucji regulacyjnych oraz 3 ekspertów z renomowanych firm konsultingowych.

Więcej na: https://www.efcongress.com/pl/aktualnosci/makroekonomiczne-prognozy-zagroenia-i-rekomendacje-dla-polski-grudzie-2019

Data publikacji 18.12.2019, 12:56
Źródło informacji Europejski Kongres Finansowy