FABRYKA OBRABIAREK RAFAMET SA (15/2020) Zawiadomienie o zwiększeniu udziału w ogólnej liczbie głosów.

14.05.2020, 20:17aktualizacja: 14.05.2020, 20:17

Raport bieżący 15/2020

Zarząd Fabryki Obrabiarek RAFAMET S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał zawiadomienie Pana Krzysztofa Jędrzejewskiego o nabyciu znacznego pakietu akcji o treści, jak niżej:

"1. Realizując obowiązki określone w art. 69 ust. 1 pkt 1, a także ust. 2 pkt 1 lit. a oraz ust. 4 Ustawy, w zw. z art. 69a ust. 1 pkt 3 Ustawy, w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 5 Ustawy wskutek domniemania wynikającego z art. 87 ust. 4 pkt 1 i 4 Ustawy, mając na uwadze, że:

1) Agnieszka Gierba-Jędrzejewska jest moją żoną,

2) Weronika Jędrzejewska oraz Mateusz Jędrzejewski są moimi dziećmi,

3) Agnieszka Gierba-Jędrzejewska, Weronika Jędrzejewska oraz Mateusz Jędrzejewski są jedynymi akcjonariuszami oraz członkami rady nadzorczej spółki IAC,

4) IAC jest jedynym akcjonariuszem spółki działającej pod firmą IAC EI, a Agnieszka Gierba-Jędrzejewska, Weronika Jędrzejewska oraz Mateusz Jędrzejewski są członkami rady nadzorczej tej spółki,

5) Iskra jest podmiotem bezpośrednio zależnym ode mnie, w którym posiadam 2.308.427 udziałów stanowiących 99,99% udziału w kapitale zakładowym i liczbie głosów na zgromadzeniu wspólników tej spółki,

6) IAC EI jest wspólnikiem posiadającym 505 udziałów stanowiących 100% udziału w kapitale zakładowym i liczbie głosów na zgromadzeniu wspólników Promack - co powoduje, że w zakresie nabywania akcji spółek publicznych należy traktować mnie, Iskrę, Agnieszkę Gierbę-Jędrzejewską, Weronikę Jędrzejewską, Mateusza Jędrzejewskiego, IAC, IAC EI oraz Promack jako podmioty działające w ramach porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5. Ustawy - korzystając z art. 87 ust. 3. Ustawy jako jedna ze stron tego porozumienia wskazana przez pozostałe strony porozumienia,

niniejszym zawiadamiam, że:

a) w dniu 11 maja 2020 r. spółka Promack nabyła 225.560 akcji, których emitentem jest Fabryka Obrabiarek Rafamet Spółka Akcyjna z siedzibą w Kuźni Raciborskiej (dalej: Rafamet) uprawniających do oddania 225.560 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet i stanowiących 5,2229% udziału w kapitale zakładowym Rafamet oraz w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet,

b) w dniu 11 maja 2020 r. spółka Iskra nabyła 140.000 akcji, których emitentem jest Fabryka Obrabiarek Rafamet Spółka Akcyjna z siedzibą w Kuźni Raciborskiej (dalej: Rafamet) uprawniających do oddania 140.000 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet i stanowiących 3,2417% udziału w kapitale zakładowym Rafamet oraz w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet.

2. Przed zdarzeniami, o których mowa powyżej:

1) posiadałem 345.455 akcji Rafamet, z których przysługiwało mi łącznie 345.455 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił 7,9990%, a procentowy udział w głosach przysługujących mi na walnym zgromadzeniu wynosił 7,9990%,

2) spółka Iskra nie posiadała żadnych akcji Rafamet,

3) spółka Promack posiadała bezpośrednio 714.120 akcji Rafamet, z których przysługiwało jej 714.120 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił 16,5355%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosił 16,5355%,

4) spółki IAC i IAC EI nie posiadały bezpośrednio żadnych akcji Rafamet,

5) IAC EI posiadała pośrednio przez Promack 714.120 akcji Rafamet, w związku z czym spółce tej przysługiwało pośrednio 714.120 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił pośrednio 16,5355%, a procentowy udział przysługujących głosów na walnym zgromadzeniu wynosił pośrednio 16,5355%,

6) IAC posiadała pośrednio przez IAC EI oraz Promack 714.120 akcji Rafamet, w związku z czym spółce tej przysługiwało pośrednio 714.120 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił pośrednio 16,5355%, a procentowy udział przysługujących głosów na walnym zgromadzeniu wynosił pośrednio 16,5355%,

7) Agnieszka Gierba-Jędrzejewska, Weronika Jędrzejewska oraz Mateusz Jędrzejewski posiadali pośrednio przez IAC, IAC EI oraz Promack 714.120 akcji Rafamet, w związku z czym osobom tym przysługiwało pośrednio 714.120 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił pośrednio 16,5355%, a procentowy udział przysługujących głosów na walnym zgromadzeniu wynosił pośrednio 16,5355%,

Tak, że wszystkie podmioty zawiadamiające posiadały łącznie 1.059.575 akcji Rafamet, z których przysługiwało im 1.059.575 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosił 24,5346%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosił 24,5346%.

3. Po zdarzeniach, o których mowa powyżej:

1) posiadam bezpośrednio 345.455 akcji Rafamet, z których przysługuje mi łącznie 345.455 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosi 7,9990%, a procentowy udział w głosach przysługujących mi na walnym zgromadzeniu wynosi 7,9990%,

2) spółka Iskra posiada bezpośrednio 140.000 akcji Rafamet, z których przysługuje jej łącznie 140.000 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosi 3,2417%, a procentowy udział w głosach przysługujących jej na walnym zgromadzeniu wynosi 3,2417%,

3) posiadam pośrednio przez spółkę Iskra 140.000 akcji Rafamet, z których przysługuje mi łącznie 140.000 głosów w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosi 3,2417%, a procentowy udział w głosach przysługujących mi na walnym zgromadzeniu wynosi 3,2417%,

4) spółka Promack posiada bezpośrednio 939.680 akcji, z których przysługuje 939.680 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym wynosi 21,7584%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosi 21,7584%,

5) spółki IAC i IAC EI nie posiadają bezpośrednio żadnych akcji Rafamet,

6) IAC EI posiada pośrednio przez Promack 939.680 akcji, z których przysługuje 939.680 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym wynosi 21,7584%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosi pośrednio 21,7584%,

7) IAC posiada pośrednio przez IAC EI oraz Promack 939.680 akcji, z których przysługuje 939.680 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym wynosi 21,7584%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosi pośrednio 21,7584%,

8) Agnieszka Gierba-Jędrzejewska, Weronika Jędrzejewska oraz Mateusz Jędrzejewski posiadają pośrednio przez IAC, IAC EI oraz Promack 939.680 akcji, z których przysługuje 939.680 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet, procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosi 21,7584%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosi pośrednio 21,7584%,

Tak, że wszystkie podmioty zawiadamiające posiadały łącznie 1.425.135 akcji Rafamet, z których przysługuje im 1.425.135 głosów na walnym zgromadzeniu Rafamet; procentowy udział w kapitale zakładowym Rafamet wynosi 32,9992%, a procentowy udział w głosach na walnym zgromadzeniu wynosi 32,9992%.

4. Poza relacjami wskazanymi powyżej, podmioty zależne ode mnie poza spółką Iskra oraz podmioty zależne od Agnieszki Gierby-Jędrzejewskiej, Weroniki Jędrzejewskiej, Mateusza Jędrzejewskiego, IAC, IAC EI, a także Promack nie posiadają akcji Rafamet.

5. Nie łączy mnie, spółki Iskra, Agnieszki Gierby-Jędrzejewskiej, Weroniki Jędrzejewskiej, Mateusza Jędrzejewskiego, IAC, IAC EI ani Promack z żadnym podmiotem relacja, o której mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c) Ustawy.

6. Nie zachodzą okoliczności, o których mowa w art. 69 ust. 4 pkt 7-8 Ustawy."

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz