FAM GRUPA KAPITAŁOWA SA Decyzja zarządu o restrukturyzacji segmentu konstrukcji przemysłowych

31.12.2014, 17:40aktualizacja: 31.12.2014, 17:40

Raport bieżący 68/2014

Działając na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (t.j. Dz.U. 2013, poz.1382), Zarząd FAM GRUPA KAPITAŁOWA S.A. z siedzibą we Wrocławiu (dalej jako "FAM GK" lub "Spółka") informuje, iż w dniu 30 grudnia 2014 r. podjął uchwałę o przeprowadzeniu restrukturyzacji Zakładu Metalplast Oborniki działającego w segmencie konstrukcji przemysłowych (dalej "Zakład"), polegającej na likwidacji działalności i sprzedaży aktywów składników majątku wchodzących w skład Zakładu.

Podjęta decyzja o likwidacji Zakładu podyktowana jest niedostateczną liczbą kontraktów na wyroby oferowane przez Zakład na nadchodzące pierwsze półrocze 2015 roku i ogólną niską rentownością Zakładu. Segment konstrukcji przemysłowych (Zakład), zgodnie ze śródrocznym kwartalnym sprawozdaniem skonsolidowanym na dzień 30 września 2014 roku przyniósł stratę netto w wysokości 222 tys. zł. Zgodnie z rocznym sprawozdaniem skonsolidowanym na dzień 31 grudnia 2013 roku strata netto z działalności Zakładu wyniosła 1.632 tys. zł.

Plan restrukturyzacji obejmuje:

1. Wycenę aktywów wchodzących w skład Zakładu i dokonanie odpisów aktualizujących wartość księgową netto,

2. Restrukturyzację zatrudnienia i utworzenie rezerw na dzień bilansowy 31 grudnia 2014 r. na likwidację stanowisk pracy w szacunkowej kwocie 749 tys. zł.

Zarząd Spółki wskazuje, iż przeprowadzenie opisanej wyżej restrukturyzacji pozwoli na zaprzestanie działalności w nierentownych segmentach oraz na pełną koncentrację Spółki na działalności cynkowniczej, która jest głównym i wiodącym przedmiotem działalności Spółki.

PODSTAWA PRAWNA:

Więcej na: biznes.pap.pl