FAM GRUPA KAPITAŁOWA SA Zawarcie znaczącej umowy

02.06.2016, 19:57aktualizacja: 02.06.2016, 19:57

Raport bieżący 36/2016

Zarząd FAM Grupa Kapitałowa S.A. z siedzibą we Wrocławiu (dalej zwana "Spółką") informuje, że w dniu 1 czerwca 2016 r. została podpisana umowa kredytowa (dalej "Umowa") pomiędzy Spółką a mBank S. A. z siedzibą w Warszawie (dalej zwanym "Bankiem").

Na mocy Umowy Bank zobowiązał się udzielić Spółce kredytu inwestycyjnego w wysokości 7.500.000 PLN (dalej "Kredyt"). Spółka jest uprawniona do wykorzystania Kredytu w terminie do 10.06.2016 r.

Spłata kredytu nastąpi w 31 równych ratach w kwocie 145.160 zł , płatnych od 30 października 2016 roku i 32 racie w kwocie 3.000.040 PLN płatnej 31 maja 2019 roku. Oprocentowanie kredytu ma charakter zmienny i jest sumą stopy WIBOR dla kredytów międzybankowych 1 miesięcznych w PLN oraz marży Banku. Odsetki naliczane są w okresach 1-miesięcznych i płatne ostatniego dnia roboczego każdego miesiąca w okresie kredytowania.

Kredyt przeznaczony zostanie na częściową przedterminową spłatę obligacji serii C , o którym Spółka informowała w raportach 27/2016 z dnia 10.05.2016 i 33/2016 z dnia 25.05.2016 r.

Strony ustaliły, że prawnym zabezpieczeniem spłaty Kredytu jest:

- hipoteka umowna łączna w wysokości 11.250.000 PLN (słownie; jedenaście milionów dwieście pięćdziesiąt tysięcy złotych) na będącej:

własnością Kredytobiorcy zabudowanej nieruchomości gruntowej położonej w miejscowości Rawa Mazowiecka, gmina Rawa Mazowiecka, przy ulicy Opoczyńskiej numer 16a, stanowiącej działkę gruntu o numerze ewidencyjnym 3/24, z obrębu 5, dla której to nieruchomości gruntowej Sąd Rejonowy w Rawie Mazowieckiej, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr LD1R/00037792/4,

w użytkowaniu wieczystym Kredytobiorcy nieruchomości gruntowej położonej w Obornikach Wielkopolskich, gmina Oborniki, przy ulicy Łukowskiej, stanowiącej działkę numer 908/2, 908/17, 908/21, 908/23 oraz na nieruchomości budynkowej będącej własnością Kredytobiorcy, posadowionej na tym gruncie, stanowiącej odrębną nieruchomość, dla których to nieruchomości gruntowej i budynkowej Sąd Rejonowy w Obornikach, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr PO1O/00030643/1,

w użytkowaniu wieczystym Kredytobiorcy nieruchomości gruntowej położonej we Wrocławiu, przy ulicy Avicenny 16, stanowiącej działkę numer 21 z obrębu Muchobór Wielki., oraz na nieruchomości budynkowej będącej własnością Kredytobiorcy, posadowionej na tym gruncie, stanowiącej odrębną nieruchomość, dla których to nieruchomości gruntowej i budynkowej Sąd Rejonowy w dla Wrocławia-Krzyków we Wrocławiu, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr WR1K/00094413/3,

w użytkowaniu wieczystym Kredytobiorcy nieruchomości gruntowej położonej w Wieluniu, przy ulicy Ciepłowniczej 27, stanowiącej działkę numer 218/32 z obrębu Wieluń, oraz na nieruchomości budynkowej będącej własnością Kredytobiorcy, posadowionej na tym gruncie, stanowiącej odrębną nieruchomość, dla których to nieruchomości gruntowej i budynkowej Sąd Rejonowy w Wieluniu, V Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW Nr SR1W/00043303/4,

- weksel in blanco, wystawiony przez Spółkę, zaopatrzonego w deklarację wekslową Spółki.

Umowa nie zawiera innych specyficznych warunków odbiegających od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów oraz postanowień dotyczących kar umownych, których wartość przekraczałaby 10% wartości tej umowy lub wyrażoną w złotych równowartość kwoty 200 tys. euro.

Umowa zawarta przez Spółkę spełnia kryterium umowy znaczącej, gdyż wartość umowy przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 3 w związku z § 9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz