FERRUM SA (71/2016) Informacja dotycząca pisma otrzymanego od Węglokoks S.A.

31.08.2016, 19:05aktualizacja: 31.08.2016, 19:05

Raport bieżący 71/2016

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 71/2015 w sprawie zawarcia umowy ramowej z WĘGLOKOKS S.A. (Umowa), oraz w związku z rezygnacją Pana Krzysztofa Mikuły z pełnienia funkcji Członka Rady Nadzorczej FERRUM S.A., o której informowano raportem bieżącym nr 67/2016, Zarząd FERRUM S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 31 sierpnia 2016 r. do Spółki wpłynęło pismo od WĘGLOKOKS S.A. (WĘGLOKOKS), w którym poinformowano, że WĘGLOKOKS zamierza skorzystać z przysługującego mu na podstawie Umowy prawa do wskazania osoby, która zostanie powołana w skład Rady Nadzorczej Emitenta. Osoba taka zostanie wskazana w najbliższym możliwym terminie.

Jednocześnie, w tym samym piśmie WĘGLOKOKS poinformował Spółkę, że na dzień jego sporządzenia WĘGLOKOKS nie wyraża zainteresowania nabyciem akcji własnych Spółki, zatem rozważany dotychczas sposób zaangażowania kapitałowego WĘGLOKOKS w Spółkę został zarzucony i obecnie WĘGLOKOKS nie ma sprecyzowanych planów co do ewentualnych powiązań kapitałowych pomiędzy ww. spółkami.

Emitent wyjaśnia przy tym, że dotychczas rozważany przez strony sposób zaangażowania kapitałowego WĘGOKOKS w Spółkę zakładał podwyższenie kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji akcji z prawem poboru. Powyższy scenariusz, decyzją jednego z akcjonariuszy, nie został zaakceptowany przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie (ZWZ), obradujące w dniu 15 czerwca 2016 roku. Od tego momentu Spółka prowadzi działania zmierzające do wdrożenia scenariusza, który pozwoli na realizacje celów określonych we wniosku na ZWZ.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz