FERRUM SA (78/2016) Żądanie akcjonariuszy umieszczenia określonych spraw w porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia FERRUM S.A. zwołanego na dzień 28 grudnia 2016 r.

07.12.2016, 11:44aktualizacja: 07.12.2016, 11:44

Raport bieżący z plikiem 78/2016

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd FERRUM S.A. z siedzibą w Katowicach ("Spółka", "FERRUM") informuje, że w dniu 6 grudnia 2016 r. do Spółki wpłynęło od akcjonariuszy FERRUM tj. BSK Return S.A. z siedzibą w Zawierciu oraz Anguilla Investment Sp. z o.o. z siedzibą w Zabrzu, posiadających na dzień złożenia wniosku łącznie 6.261.734 akcje Spółki, reprezentujących 25,51% kapitału zakładowego Spółki, co stanowi 25,51% głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, żądanie uzupełnienia porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia FERRUM S.A. zwołanego na dzień 28 grudnia 2016 r. ("NWZ").

Wskazani powyżej akcjonariusze wnieśli o umieszczenie w porządku obrad NWZ, po punkcie 5) planowanego porządku obrad, wskazanych poniżej spraw:

I. Powzięcie uchwały w sprawie odwołania Członków Rady Nadzorczej "FERRUM S.A." dotychczasowej kadencji.

II. Wybór Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. w drodze głosowania oddzielnymi grupami;

a) ustalenie liczby Członków Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. nowej kadencji;

b) określenie liczby Członków Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. wybieranych w drodze głosowania oddzielnymi grupami;

c) dokonanie wyboru Członków Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. w drodze głosowania oddzielnymi grupami;

d) wyznaczenie przez grupy Członków Rady Nadzorczej delegowanych do sprawowania stałego indywidualnego nadzoru nad działalnością "FERRUM" S.A.;

e) powołanie pozostałych Członków Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. nowej kadencji.

III. Podjęcie uchwały w sprawie ustalenia wysokości osobnego wynagrodzenia należnego Członkom Rady Nadzorczej "FERRUM" S.A. delegowanym do stałego indywidualnego wykonywania nadzoru.

IV. Omówienie przez Zarząd "FERRUM" S.A. bieżącej sytuacji finansowej Spółki w aspekcie zaistnienia przesłanek obligujących do wszczęcia postępowania upadłościowego "FERRUM" S.A., względnie wszczęcia postępowania restrukturyzacyjnego "FERRUM" S.A.

V. Omówienie przez Zarząd "FERRUM" S.A. stopnia i sposobu realizacji (wykonania) ugód oraz porozumień zawartych przez "FERRUM" S.A. z mFaktoring Sp. z o.o., Bankiem Millenium S.A. oraz ING Bankiem Śląski S.A.

VI. Omówienie przez Zarząd "FERRUM" S.A. warunków finansowych, na jakich "FERRUM" S.A. w okresie ostatnich 5 lat udzieliło spółce: ZKS Ferrum S.A. pożyczek pieniężnych z punktu widzenia celowości i zasadności tych czynności, a w szczególności w relacji do kosztów zaopatrzenia, a także stopnia umorzenia ewentualnego długu.

Jednocześnie ww. akcjonariusze przedłożyli projekty uchwał dotyczące proponowanych powyżej punktów porządku obrad (tj. odnośnie punktów od I do III) oraz uzasadnienie umieszczenia w porządku obrad pozostałych spraw (tj. odnośnie punktów od IV do VI), które Spółka przekazuje w załączniku do niniejszego raportu.

Ponadto, w związku z żądaniem umieszczenia w porządku obrad określonych spraw, wnioskujący akcjonariusze wskazali kandydatów do składu Rady Nadzorczej Spółki w osobach: Pan Sławomir Bajor i Pani Martyna Goncerz- Dachowska.

Po dokonaniu analizy otrzymanego wniosku Zarząd Spółki podejmie wszelkie działania przewidziane powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.

Szczegółowa podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2009 r. Nr 33, poz. 259 ze zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz