FERRUM SA Ustanowienie zastawów rejestrowych, hipotek oraz zmiana treści hipoteki w związku z ugodami zawartymi z instytucjami finansującymi

05.02.2016, 11:49aktualizacja: 05.02.2016, 11:49

Raport bieżący 19/2016

Zarząd FERRUM S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu 4 lutego 2016 r. powziął informację o dokonaniu przez Sąd Rejonowy Katowice - Wschód w Katowicach, XI Wydział Ksiąg Wieczystych wpisu hipotek, zmiany treści hipoteki oraz o dokonaniu przez ten sam Sąd, Wydział IX Gospodarczy Rejestru Zastawów wpisu kolejnych zastawów rejestrowych w związku z ustaleniem z instytucjami finansującymi, tj. Bankiem Millennium S.A. (Bank Millennium), ING Bankiem Śląskim S.A. (Bank ING) oraz mFaktoring S.A. (mFaktoring) (dalej łącznie jako: Finansujący) ostatecznych warunków spłaty wymagalnych zobowiązań finansowych, o czym Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 84/2015 z dnia 23 grudnia 2015 r.

Wskazane powyżej zabezpieczenia obejmują:

- wpis w dniu 29 stycznia 2016 r. na rzecz mFaktoring zastawu rejestrowego na linii produkcyjnej z określeniem najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 74,2 mln zł (wartość przedmiotu zastawu w księgach rachunkowych Emitenta wg stanu na 31.12.2015 r. wynosiła ok. 1,1 mln zł);

- wpis w dniu 22 stycznia 2016 r. na rzecz mFaktoring zastawu rejestrowego na linii produkcyjnej z określeniem najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 74,2 mln zł (wartość przedmiotu zastawu wg wyceny wynosi 17,4 mln zł);

- wpis w dniu 29 stycznia 2016 r. na rzecz Banku Millennium zastawu rejestrowego na linii produkcyjnej z określeniem najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 49,1 mln zł (wartość przedmiotu zastawu wg wyceny wynosi 17,4 mln zł);

- wpis w dniu 1 lutego 2016 r. na rzecz Banku ING zmiany treści hipoteki umownej łącznej w zakresie przedmiotu zabezpieczenia ustanowionej na nieruchomości inwestycyjnej oraz innych nieruchomościach (grunty oraz posadowione na nich budynki) należących do Ferrum zlokalizowanych w Katowicach odpowiednio: przy ul. Porcelanowej i Murckowskiej, obręb Bogucice - Zawodzie i ul. Porcelanowej, do najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 30 mln zł (wartość nieruchomości w księgach rachunkowych Emitenta wg stanu na 31.12.2015 r. wynosiła ok. 56,6 mln zł);

- wpis w dniu 2 lutego 2016 r. na rzecz mFaktoring hipoteki umownej łącznej na nieruchomościach (grunty oraz posadowione na nich budynki) należących do Ferrum zlokalizowanych w Katowicach przy ul. Porcelanowej, do najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 74,1 mln zł (wartość nieruchomości w księgach rachunkowych Emitenta wg stanu na 31.12.2015 r. wynosiła ok. 14,6 mln zł);

- wpis w dniu 29 stycznia 2016 r. na rzecz mFaktoring hipoteki umownej na nieruchomości (grunt oraz posadowione na nim budynki) należącej do Ferrum zlokalizowanej w Katowicach, przy ul. Porcelanowej do najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 74,1 mln zł (wartość nieruchomości w księgach rachunkowych Emitenta wg stanu na 31.12.2015 r. wynosiła ok. 9,7 mln zł).

Emitent informuje, iż nie istnieją powiązania pomiędzy Emitentem i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta, a Finansującymi i osobami nim zarządzającymi.

Jako kryterium uznania aktywów, na których ustanowiono ww. zabezpieczenia za aktywa o znacznej wartości Emitent przyjął wartość 10 % kapitałów własnych Spółki.

O ustanowieniu i zmianie treści zabezpieczeń zobowiązań względem Finansujących Spółka informowała również w raportach bieżących nr 17/2016 z 29 stycznia 2016 r. oraz 18/2016 z 3 lutego 2016 r.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz