FERRUM SA Zawarcie umowy o współpracy handlowej z ArcelorMittal

09.07.2015, 10:04aktualizacja: 09.07.2015, 10:04

Raport bieżący 48/2015

Zarząd FERRUM S.A. (Spółka, Emitent) informuje o zawarciu w dniu 9 lipca 2015 r. Umowy o współpracy handlowej (Umowa) z ArcelorMittal Flat Carbon Europe S.A. z siedzibą w Luksemburgu (ArcelorMittal), której przedmiotem jest określenie zasad współpracy pomiędzy Spółką a ArcelorMittal przy dostarczaniu przez ArcelorMittal do Spółki blachy stalowej w kręgach, zgodnie z ustalonymi warunkami technicznymi, niezbędnej do realizacji Umów Częściowych opartych o Umowę Ramową na dostawę izolowanych rur stalowych, jaką Spółka zawarła z Operatorem Gazowych Sieci Przesyłowych Gaz-System S.A. (Gaz-System). O fakcie zawarcia ww. umowy ramowej Emitent informował w raporcie bieżącym nr 26/2015.

Zgodnie z Umową, Spółka zobowiązała się kupować cały niezbędny Emitentowi materiał w formie blachy stalowej w kręgach (materiał) na potrzeby realizacji ww. umowy z Gaz-System. Dostawy realizowane będą na podstawie indywidualnych zamówień. Każdorazowe potwierdzenie przyjęcia zamówienia przez ArcelorMittal będzie skutkowało zawarciem jednostkowej umowy sprzedaży na warunkach zawartych w potwierdzeniu zamówienia oraz Ogólnych Warunkach Sprzedaży ArcelorMittal (OWS). Wszelkie dostawy blachy stalowej w kręgach będą realizowane przez ArcelorMittal pod warunkiem przestrzegania przez Spółkę Umowy oraz pod warunkiem utrzymania wysokości limitu kredytowego uzyskanego przez ArcelorMittal dla Emitenta. W przypadku obniżenia wysokości limitu przez ubezpieczyciela bądź w przypadku naruszenia przez Emitenta postanowień Umowy przysługuje prawo czasowego lub całkowitego wstrzymania dostaw, o ile Spółka nie przedłoży innego zaakceptowanego przez ArcelorMittal zabezpieczenia.

Celem zabezpieczenia terminowości dostaw blachy stalowej dla Emitenta, ArcelorMittal zobowiązuje się do takiego dostosowania harmonogramu swojej produkcji, aby zapewnić Spółce dostawy ww. materiału w gatunku i w ilościach określonych w Umowie.

Zabezpieczenie płatności wynikających z Umowy stanowić będzie cesja należności Emitenta z Gaz-System dokonana jako cesja na zabezpieczenie na podstawie odrębnych umów, które będą zawierane do poszczególnych umów częściowych, po uzyskaniu zgody od Gaz-System na dokonanie cesji należności.

Jednocześnie na podstawie Umowy Spółka zobowiązała się do niewprowadzania, pod rygorem wypowiedzenia Umowy, bez uzyskania wcześniejszej pisemnej zgody ArcelorMittal, jakichkolwiek zmian do umowy konsorcjum zawartej przez Emitenta z HW Pietrzak Holding S.A.

Umowa pozostaje wiążąca dla Stron przez okres obowiązywania umowy ramowej zawartej pomiędzy Emitentem a Gaz-System.

Pozostałe warunki Umowy nie odbiegają od warunków stosowanych dla tego typu umów.

Emitent informuje, iż wartość Umowy uzależniona będzie od wartości umów częściowych, zawieranych w ramach umowy ramowej z Gaz-System, przy czym Spółka ocenia iż szacunkowa wartość Umowy przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta, przez co spełnia ona kryterium umowy znaczącej.

O wartości zamówień realizowanych z ArcelorMittal, jakie będą zlecane w ramach Umowy, Emitent informować będzie w trybie odrębnych raportów bieżących każdorazowo po przekroczeniu sumy tych umów częściowych równowartości 10% kapitałów własnych Emitenta.

Szczegółowa podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych [...].

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz