FIRMA OPONIARSKA DĘBICA SA - rozwiązanie umowy znaczącej

14.08.2014, 21:56aktualizacja: 14.08.2014, 21:56

Raport bieżący 18/2014

Zarząd Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. z siedzibą w Dębicy ("Spółka") informuje o rozwiązaniu w dniu 14 sierpnia 2014 r., z mocą od 1 stycznia 2014 r., za porozumieniem stron Umowy o pomocy technicznej i udzielaniu licencji z The Goodyear Tire & Rubber Company z siedzibą w Akron, spółką zarejestrowaną i prowadzącą działalność zgodnie z prawem Stanu Ohio, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej zawartej w dniu 23 lutego 2004 r. ("Umowa"), o której zawarciu Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 3/2004 z dnia 23 lutego 2004 r.

The Goodyear Tire & Rubber Company jest podmiotem powiązanym ze Spółką. Goodyear S.A. z siedzibą w Luksemburgu (spółka kontrolowana przez The Goodyear Tire & Rubber Company) jest właścicielem (pośrednio i bezpośrednio) 81.396% akcji Spółki.

Na mocy Umowy Spółka nabywała należące do The Goodyear Tire & Rubber Company prawa do korzystania z wszelkich udoskonaleń i wynalazków technicznych, planów, szkiców, procesów wytwórczych objętych tajemnicą produkcji, receptur, specyfikacji, wykazów materiałów i innych praw związanych z działaniem i dalszym udoskonalaniem technologii produkcji opon, dętek, ochraniaczy, materiałów do produkcji i naprawy wskazanych produktów w takiej technologii, w jakiej odbywa się wytwarzanie lub używanie wskazanych produktów przez koncern Goodyear. Na podstawie Umowy, The Goodyear Tire & Rubber Company udzielił Spółce niewyłącznej licencji do korzystania z w/w praw oraz prowadzenie sprzedaży takich produktów na terenie Polski oraz poza jej granicami. W zamian za nabycie w/w praw Spółka zobowiązana była do zapłaty na rzecz The Goodyear Tire & Rubber Company wynagrodzenia w wysokości 5% wartości sprzedaży netto produktów objętych Umową.

Umowa została uznana za znaczącą, ponieważ szacunkowa wartość Umowy w dniu jej rozwiązania przekroczyła 10% kapitałów Spółki.

Przyczyną rozwiązania Umowy jest zawarcie umowy w tym samym przedmiocie z Goodyear S.A. z siedzibą w Luksemburgu, o czym Spółka poinformowała Raportem bieżącym nr 17/2014 z 14 sierpnia 2014 r.

Spółka nie przewiduje żadnych negatywnych skutków finansowych dla Spółki oraz jednostek zależnych i powiązanych z tytułu rozwiązania Umowy.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 5 w zw. z § 11 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2014 r. poz. 133 t.j.).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi pif/