Forum Ekonomiczne 2020, Karpacz, 8-10 września 2020 roku

04.09.2020, 12:31aktualizacja: 04.09.2020, 12:31

„Europa po pandemii: Solidarność, Wolność, Wspólnota”

Forum Ekonomiczne to od prawie 30 lat miejsce spotkań i merytorycznych dyskusji. Ostatnie miesiące pokazały, że nawet najbardziej zaawansowane narzędzia komunikacji zdalnej nie zastąpią bezpośrednich relacji interpersonalnych. Dlatego obrady zaplanowano w tradycyjnej formule, a tylko ich część, najważniejsze elementy konferencji, zostaną przeniesione do internetu.

Główną osią dyskusji Forum są najważniejsze wyzwania o charakterze politycznym, społecznym i gospodarczym, jakie stoją przed Europą Środkowo-Wschodnią.

„Tematem przewodnim będzie to, jak po pandemii Europa będzie budować na nowo swoją tożsamość, solidarność, wolność. To są fundamentalne pytania, zwłaszcza, że będą zadawane prawie dokładnie 40 lat po powstaniu Solidarności. Dziś najbardziej poszkodowani przez pandemię najgłośniej domagają się solidarności. I to jest czas, gdy przesłanie naszej Solidarności powinno być przypomniane przez Polskę. Jak my tego nie zrobimy, to kto zrobi za nas - przekonuje Zygmunt Berdychowski, przewodniczący Rady Programowej Forum Ekonomicznego.

Kolejnym tematem związanym z pandemią jest przewartościowanie pojęć, które wcześniej traktowano jak dogmaty. „Symbolem tego jest stwierdzenie kanclerz Angeli Merkel, która powiedziała, że jeżeli w obecnej sytuacji pojawią się próby przejęcia ważnych niemieckich firm, to jej rząd zaangażuje się finansowo by do tego nie dopuścić. Ta zapowiedź to jest najlepszy symbol przemian jakie przyniosła pandemia” - kontynuuje Zygmunt Berdychowski.

Forum Ekonomiczne to od lat miejsce, w którym opiniami dzielą się czołowi przedstawiciele świata polityki i biznesu. Tak będzie i tym razem. Wśród polityków i przedstawicieli rządu zaproszenia do Karpacza przyjęło troje wicepremierów i 13 ministrów z Polski, Ukrainy i Słowacji, parlamentarzyści, najważniejsi przedstawiciele partii politycznych. Nie zabraknie także prezesów największych firm i spółek skarbu państwa.

W ciągu trzech dni obrad zaplanowano sześć sesji plenarnych, ponad 200 paneli dyskusyjnych i wykładów, warsztaty oraz prezentacje narodowe i regionalne. Podobnie jak w poprzednich latach zostaną wręczone nagrody Forum Ekonomicznego w następujących kategoriach: Człowiek Roku, Firma Roku, Nowa Kultura Nowej Europy oraz Organizacja Pozarządowa Europy Środkowo-Wschodniej.

W tym roku w konferencji może wziąć udział około 1700 gości z Polski i zagranicy.

Ze względu na COVID-19 w połowie sierpnia organizatorzy zdecydowali o zmianie lokalizacji kongresu. Forum Ekonomiczne 2020 odbędzie się w nowym miejscu, ale w zaplanowanym wcześniej terminie. Organizatorzy przenieśli spotkanie do Hotelu Gołębiewski w Karpaczu. Zapraszają tam w dniach od 8 do 10 września 2020 r.

Forum Ekonomiczne to miejsce merytorycznych spotkań i konstruktywnych dyskusji na tematy polityczne, gospodarcze i społeczne. Województwo małopolskie od wielu już lat jest głównym partnerem tego przedsięwzięcia, organizowanego dotychczas rokrocznie w Krynicy-Zdroju, położonej na terenie powiatu nowosądeckiego. W tym roku, z uwagi na wyjątkowe okoliczności związane z zagrożeniem epidemicznym, miejscem organizacji Forum Ekonomicznego będzie Karpacz. Czując się zobowiązanymi do dalszej współpracy przy organizacji tego niezwykle ważnego wydarzenia, postanowiliśmy tę niecodzienną okoliczność potraktować jako dodatkową możliwość promocji walorów Małopolski - mówi Witold Kozłowski - marszałek województwa małopolskiego.

W ramach Forum Ekonomicznego województwo małopolskie zaprasza wszystkich uczestników wydarzenia do własnej przestrzeni, w której będą prezentowane panele tematyczne niezależne od paneli głównych, realizowanych przez organizatora. Główna część propozycji skupi się na największym wyzwaniu, przed którym stanął cały świat: walce z COVID-19. Przedstawione zostaną więc główne cele i dotychczasowe osiągnięcia Małopolskiej Tarczy Antykryzysowej, a także inne działania, realizowane pod hasłem „Małopolska stop koronawirusowi”. W programie nie zabraknie tematów związanych z najbliższą przyszłością Małopolski: trwających przygotowań do organizacji Igrzysk Europejskich, planowanych działań, które poprawią bezpieczeństwo ruchu drogowego, a także szans na rozwój infrastruktury poprzez inwestycje w ruch kolejowy. Wybrzmią również walory turystyczne Małopolski, bo właśnie im poświęcony będzie jeden z paneli oraz specjalny „Wieczór Małopolski”, podczas którego będziemy promować nasze unikalne produkty regionalne przy wyjątkowej oprawie artystycznej. Pojawią się też zagadnienia historyczne - bo za takie trzeba uznać panel poświęcony trzydziestoleciu samorządności oraz panel związany z obchodzoną w tym roku setną rocznicą urodzin największego Małopolanina - świętego Jana Pawła II.

„Mając na uwadze bezpieczeństwo wszystkich uczestników Forum, zachęcamy do zaangażowanego, ale także odpowiedzialnego udziału w spotkaniach i dyskusjach. Niech najbliższe dni będą czasem inspirującej wymiany idei i doświadczeń, polem do dialogu o najważniejszych problemach i wyzwaniach współczesności - ale również miejscem, gdzie troska o drugiego człowieka pozostaje na pierwszym planie” - kończy marszałek Witold Kozłowski.

Data publikacji 04.09.2020, 12:31
Źródło informacji Instytut Studiów Wschodnich