Fracht FWO Polska z nowym biurem w Gdańsku

17.06.2024, 11:10aktualizacja: 17.06.2024, 11:48

Biuro prasowe Fracht FWO Polska
Fracht FWO Polska, część globalnej Grupy Fracht, 17 czerwca br. oficjalnie otworzyła nowe biuro w Gdańsku, na czele którego stanął Arkadiusz Torbicki, dyrektor oddziału. Działanie to związane jest z ekspansją i wzmocnieniem działań biznesowych spółki w obszarze biznesu kontenerowego.

Jednym z powodów, dla którego zarząd Fracht FWO Polska zdecydował się na uruchomienie kolejnego w Polsce biura firmy, tym razem na Wybrzeżu, jest zmieniający się biznes i rosnące znaczenie portów Trójmiasta. Grupa Fracht obecna jest aktualnie we wszystkich znaczących portach świata. Biura Grupy działają w Szanghaju, Singapurze, portach ARA, a także w Hamburgu oraz największych portach Stanów Zjednoczonych, Australii, w brazylijskim porcie Santos, w Dubaju czy portach afrykańskich - wszędzie tam, gdzie funkcjonują duże biznesy kontenerowe. Kolejnym aspektem trójmiejskiej działalności Fracht FWO jest rosnący wolumen przesyłek do Polski i konieczność bycia bliżej biznesu kontenerowego, który bez wątpienia jest biznesem portowym i w którym odbywa się najwięcej operacji handlowych i logistycznych. Porty skupiają armatorów morskich, spółki portowe, terminale.

Siedziba nowego oddziału Fracht FWO Polska mieści się w budynku Wave w Gdańsku. Stanowisko dyrektora oddziału zostało powierzone Arkadiuszowi Torbickiemu, managerowi z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie transportu kontenerów morskich i logistyki portowej.

„Cztery lata temu zaczynaliśmy z biurem portowym w Szczecinie, który działa z powodzeniem. Od dłuższego czasu planowaliśmy otworzyć siedzibę w Trójmieście, szukaliśmy jednak odpowiedniego kandydata do pracy na stanowisku managera, który poza wiedzą stricte merytoryczną z obszaru spedycji morskiej posiada doświadczenie w budowaniu relacji z armatorami, terminalami, firmami z zaplecza portu, ale przede wszystkim w zarządzaniu zespołem. Wybraliśmy ostatecznie Gdańsk, a stery oddziału przekazaliśmy w ręce Arkadiusza Torbickiego, fachowca i menadżera z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem zawodowym, sprawnie poruszającego się zarówno w środowisku portowym, żeglugowym, jak i doskonale znającego rynek klientów na biznes kontenerowy w Polsce. Dyrektor Torbicki to znana w Trójmieście postać branży logistycznej. Jestem przekonany, że oddajemy ster w ręce specjalisty i praktyka, który przekonał nas swoimi pomysłami” – informuje Andrzej Bułka, prezes zarządu Fracht FWO Polska Sp. z o.o.

Fracht FWO jest firmą, która wiąże się ze swymi pracownikami długoterminowo. Do zespołu pozyskiwani są zarówno utalentowani absolwenci, jak również osoby z ugruntowanym doświadczeniem zawodowym, otwarte na dalszy rozwój, komunikatywne i kreatywne. Do biura w Gdańsku firma również poszukiwać będzie w najbliższym czasie osób, które z zaangażowaniem będą budowały sukces trójmiejskiego oddziału. W ciągu najbliższych miesięcy Fracht FWO Polska planuje zatem rekrutację wśród doświadczonych specjalistów, ale nie zamyka się na osoby, które dopiero chcą zacząć przygodę z frachtem morskim.

„Oddział gdański planowany jest - nazwijmy to w nomenklaturze sportowej - jako klub wielosekcyjny. Chcielibyśmy się tam zajmować spedycją morską kontenerową, drobnicą kontenerową, ale także ładunkami ponadnormatywnymi i transportem drogowym ładunków kontenerowych” - dodaje Andrzej Bułka.

„Fracht FWO Polska jest liderem polskiego rynku w obszarze przewozów ponadgabarytowych i specjalistycznych. Teraz otwiera się również na rynek transportów kontenerowych i przewozu drobnicy morskiej, w związku z czym postanowił zaznaczyć swoją obecność na Wybrzeżu. Jesteśmy przekonani, że na tak szerokim i ciekawym rynku, mając wsparcie ze strony globalnej Grupy Fracht, znajdzie się miejsce i dla nas” - informuje Arkadiusz Torbicki, dyrektor oddziału Fracht FWO Polska w Gdańsku.

KONTAKT:

Sylwia Kuligowska

Agencja SCOPE PR

Biuro prasowe Fracht FWO Polska Sp. z o.o.

e-mail: s.kuligowska@scopepr.pl

O Fracht FWO Polska Sp. z o.o.

Fracht FWO Polska Sp. z o.o, specjalizująca się w obsłudze logistycznej przemysłu, jest częścią szwajcarskiej Grupy Fracht i działa na polskim rynku od 2006 r., mając swoją siedzibę w Warszawie. Posiada cztery oddziały, w Poznaniu, Katowicach, Wrocławiu i Szczecinie. Jako operator logistyczny dla przemysłu oferuje pełen wachlarz usług, od prostych transportów drogowych, po skomplikowane projekty logistyczne np. związane z dostawami na budowę bloków energetycznych. Działa na podstawie certyfikatu ISO9001:2015.

W realizacji zleceń Fracht FWO wykorzystuje różne środki i gałęzie transportu - drogowy, lotniczy, morski i kolejowy. Obsługuje ładunki ponadgabarytowe, kontenerowe, całopojazdowe (FTL) i częściowe (LTL), chłodnicze, dostawy just-in-time oraz regularne transporty ekspresowe na terenie UE. Posiada też certyfikację WSK, co uprawnia firmę do organizacji transportów ładunków wojskowych i towarów o znaczeniu strategicznym.

Do grona klientów Fracht FWO należą przedsiębiorstwa z energetyki, przemysłu ciężkiego, chemicznego, branży automotive oraz FMCG i farmaceutycznej. Korzystając z potencjału sieci partnerów Grupy Fracht, która działa na 6 kontynentach (w Europie, Azji, obu Amerykach, Australii i Oceanii, Afryce) i posiada 110 biur, Fracht FWO Polska realizuje dostawy do wszystkich krajów na świecie.

Źródło informacji: Biuro prasowe Fracht FWO Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE