Fundusze VC PFR zainwestowały w tym roku w start-upy ponad 100 mln zł

05.09.2019, 15:12aktualizacja: 05.09.2019, 15:12

Na 104 mln opiewają umowy inwestycyjne podpisane w tym roku przez Fundusz PFR Venture Capital z 22 start-upami. „Mamy nadzieję, że do końca roku ta kwota znacząco wzrośnie” – powiedział Maciej Ćwikiewicz, prezes PFR Ventures podczas konferencji na Forum Ekonomicznym w Krynicy.

„Ponad 100 milionów zł to imponujący wynik, tym bardziej, że ponad połowa kapitału została wniesiona przez podmioty prywatne. Bardzo się cieszę, że ten program wsparcia rynku VC rusza z kopyta, bo już po tych danych za pierwszą połowę 2019 r. widać, że to będzie rok rekordowy i spodziewamy się, że finansowanie dla polskich spółek start-upowych będzie dwa razy większe niż w do tej pory rekordowym 2017 r.” – podkreślił Jerzy Kwieciński, minister inwestycji i rozwoju. Dodał, że obecnie w dyspozycji Polskiego Funduszu Rozwoju są prawie 3 mld na tzw. inwestycje podwyższonego ryzyka. „A jeśli do tego dołożymy środki prywatne, to oznacza, że możemy zainwestować ok. 4 mld w polskie start-upy” – dodał Jerzy Kwieciński.

W opinii ministra Kwiecińskiego instrumenty kapitałowe są ważną częścią Programu Inteligentny Rozwój, którym zarządza Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju. Jego zdaniem fundusze europejskie i kapitał prywatny świetnie uzupełniają się w przypadku inwestycji venture capital.

Fundusze Venture Capital uruchomione przez PFR Ventures rozpoczęły inwestowanie w połowie 2019 roku. PFR Ventures to fundusz funduszy, który w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 zarządza blisko 3 miliardami złotych.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że te pieniądze idą nie tylko na klasyczne start-upy, ale też na projekty wczesnej fazy, czyli takie, które są nawet na etapie kartki papieru, ale najczęściej na etapie prototypu i testowania pierwszych rozwiązań” – powiedział Maciej Ćwikiewicz.

Dodał, że zainwestowane w tym roku 100 mln stanowi ok. 50 proc. udziału w rynku. „Obecnie nasze fundusze dostarczają połowę finansowania, ale w miarę jak będziemy podpisywać umowy z kolejnymi funduszami, sądzimy, że nasz udział w rynku wzrośnie do ok. 70 proc.” – wyjaśnił prezes PFR Ventures. Uzupełnił, że ponad 50 ml zainwestowanych środków pochodzi od inwestorów prywatnych. „Cieszymy się, że inwestorzy prywatni zaufali instytucji jako partnerowi biznesowemu i niezależnym zespołom inwestycyjnym” – stwierdził.

Zapowiedział, że w przyszłym roku poziom finansowania wzrośnie o ok. 50 proc. „Dziś mamy 26 funduszy, które finansujemy, a do pierwszego kwartału przyszłego roku tych funduszy będzie ok. 40” – powiedział Maciej Ćwikiewicz.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO