GDDKiA: wysyp przetargów na nowe drogi krajowe (komunikat)

21.09.2015, 19:58aktualizacja: 21.09.2015, 19:58

- GDDKiA informuje:

Postępowania na budowę 179 km nowych dróg ekspresowych ogłosiła w piątek Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Dzięki temu przybędą kolejne odcinki S6, S7, S17 oraz S19. Od początku roku do dziś GDDKiA ogłosiła już 20 przetargów na 300 km nowych dróg ekspresowych. Ponadto w piątek został ogłoszony również przetarg na blisko 8-kilometrową obwodnicę Bolkowa w ciągu dróg krajowych nr 3 i 5.

Ogłoszone w piątek przez GDDKiA postępowania dotyczą odcinków nowych tras w województwach: mazowieckim, podkarpackim, małopolskim, pomorskim i dolnośląskim.

- Droga ekspresowa S7 powiększy się o odcinki: Warszawa – Grójec (w. Warszawa Lotnisko – w. Lesznowola o długości 6,6 km, w. Lesznowola – w. Tarczyn Północ o długości 14,8 km i w. Tarczyn Północ – obwodnica Grójca o długości 7,9 km) oraz granica województw świętokrzyskiego i małopolskiego (granica województw – w. Szczepanowice o długości 23,3 km, w. Szczepanowice – w. Widoma o długości 14 km i w. Widoma - Kraków o długości 18,3 km),

- Droga ekspresowa S19 zostanie wydłużona zaś o odcinek granica województw lubelskiego i podkarpackiego – Sokołów Małopolski w tym w. Lasy Janowskie – w. Nisko Południe o długości 24,3 km oraz w. Nisko Południe – w. Sokołów Małopolski Północ o długości 29,9 km,

- W skład Metropolitalnej Obwodnicy Trójmiejskiej w ciągu drogi ekspresowej S6 będą wchodzić odcinki: w. Chwaszczyno – w. Żukowo o długości 15,6 km oraz w. Żukowo – w. Gdańsk Południe o długości 15,1 km wraz z ponad 6-kilometrową obwodnicą Żukowa,

- Ponadto przybędzie 2,5 km drogi ekspresowej S17 na odcinku w. Zakręt – w. Lubelska w województwie mazowieckim oraz 7,8 km drogi klasy GP w ramach obwodnicy Bolkowa w województwie dolnośląskim w ciągu dróg krajowych nr 3 i 5.

Odcinki S7 w województwie mazowieckim i małopolskim, na które ogłoszono postępowania, po wybudowaniu uzupełniają ekspresowe połączenie Warszawy z południem Polski poprzez Radom i Kielce.

Droga ekspresowa S19 biegnąca przez teren Podkarpacia połączy się z odcinkami S19 realizowanymi przez lubelski oddział GDDKiA. Zgodnie z rządowym PBDK 2014 – 2023 ekspresowa dziewiętnastka między Rzeszowem a Lublinem będzie miała długość 157,5 km.

Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej zapewni za pośrednictwem projektowanych węzłów dostępność komunikacyjną terenów leżących wzdłuż obecnych dróg krajowych nr 7 i 20, odblokuje centra Żukowa i Chwaszczyna oraz częściowo odciąży istniejącą Obwodnicę Trójmiasta w ciągu obecnej drogi ekspresowej S6. Pozytywny wpływ na płynność ruchu powinien być odczuwalny zarówno dla ruchu lokalnego jak i podczas wysokiego, wakacyjnego natężenia ruchu na pomorskich drogach.

Pozostałe dwa postępowania na fragment S17, łączący obecną drogę krajową nr 2 z przyszłą Południową Obwodnicą Warszawy w ciągu S2 i obwodnicę Bolkowa są krótszymi odcinkami, jednak nie mniej ważnymi w kontekście realizacji Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2014-2023.

Linki do szczegółowych informacji zamieszczonych na stronach Oddziałów GDDKiA o ogłoszonych postępowaniach:

kom/ tnt/

Data publikacji 21.09.2015, 19:58