GfK wprowadza metodologię do eksploracji obszarów innowacji

05.11.2014, 10:26aktualizacja: 05.11.2014, 10:26

Norymberga, Warszawa, 12 listopada 2014 r. - Instytut GfK wprowadził na rynek GfK FutureWave - rozwiązanie umożliwiające określenie nowych obszarów innowacji w zakresie produktów i usług. Narzędzie wykorzystuje informacje m.in. o zmianach kulturowych, nowych aktywnościach na rynku oraz zmianach w postawach i zachowaniach konsumenckich, które będą kształtować przyszłe trendy.

Oparte na ramach łączących zmieniające się potrzeby konsumentów z nową aktywnością i doświadczeniami na rynku rozwiązanie GfK pomaga firmom przewidzieć, dokąd zmierza ich kategoria i jakie nowe korzyści spotkają się z odzewem ze strony konsumentów. Wspiera także tworzenie skutecznych strategii innowacji, dając pełny obraz potencjalnych zmian oraz wgląd w to, w jaki sposób będą one wpływały na daną kategorię i na przyszłe potrzeby konsumentów.

Koncepcja podejścia metodologicznego użytego w GfK FutureWave wyróżnia się podwójną perspektywą spojrzenia na markę lub produkt - spojrzenia zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz otoczenia konkurencyjnego. Spojrzenie od wewnątrz pozwala dostrzec dynamikę zmian w danej kategorii. Spojrzenie od zewnątrz umożliwia ocenę korzyści płynących z innowacji pojawiających się w innych kategoriach, a które w przyszłości mogą wpłynąć na powstanie nowych możliwości rozwoju w kategorii, do której należy badana firma.

Marilyn Raymond, Global Director, Market Opportunities and Innovations, GfK, wyjaśnia: „Nasze podejście metodologiczne do badania przestrzeni innowacji zapewnia trzy podstawowe korzyści: po pierwsze pomaga naszym klientom tworzyć strategie wzrostu, dzięki określeniu, które nowe pomysły mają największe szanse na sukces. Po drugie pozwala precyzyjnie określić momenty krytyczne w procesie wprowadzania zmian, także z punktu widzenia całej kategorii. W końcu pomaga uzyskać przewagę konkurencyjną w wyścigu do innowacyjności dzięki rekomendacji wybranych nowych pomysłów, które, najczęściej, dopiero zaczynają oddziaływać na świadomość i zachowania docelowych konsumentów”.

Narzędzie GfK FutureWave stanowi integralną część oferty GfK Innovation Roadmap, całościowego strategicznego procesu badania innowacji w danej organizacji, począwszy od planów rozwojowych (etap See the Future) po konkretne wdrożenia (etap Be the Future). Narzędzie wspierające proces budowania wartości marki.

www.gfk.com/pl/futurewave

Źródło: GfK