GINO ROSSI SA (12/2017) Otrzymanie przez Spółkę dofinansowania projektu.

05.06.2017, 16:21aktualizacja: 05.06.2017, 16:21

Raport bieżący 12/2017

Zarząd Gino Rossi S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym podpisano umowę o dofinansowanie projektu pt. "Laboratorium innowacyjnych technologii obuwniczych Gino Rossi zlokalizowane w Słupsku, w województwie pomorskim" ("Projekt") w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014 - 2020, finansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Projekt dotyczy uruchomienia centrum B+R dla rozwoju nowych technologii w tradycyjnej branży obuwniczej. W skład laboratorium wejdą 4 wyspecjalizowane pracownie wyposażone w najwyższej klasy aparaturę badawczą oraz technologie ICT. Projekt jest elementem przyjętej przez Spółkę strategii na rok 2017 związanej z rozwojem własnego sourcingu produktowego, o czym Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 2/2017 z 11 stycznia 2017 r.

Projekt opiewa na łączną wartość 4 002 405 złotych. Kwota dofinansowania w ramach Projektu wynosi 1 520 075 złotych. Projekt zostanie zrealizowany do 31 grudnia 2017 r.

W umowie o dofinansowanie określono szczegółowe warunki wykorzystania i rozliczania uzyskanych środków finansowych.

Spółka będzie zobowiązana wnieść zabezpieczenie prawidłowej realizacji umowy nie później niż w dniu złożenia pierwszego wniosku o płatność, na sumę nie mniejszą niż wysokość łącznej kwoty dofinansowania. Formę zabezpieczenia Spółka wybierze spośród form przewidzianych w Rozporządzeniu Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie warunków i trybu udzielania i rozliczania zaliczek oraz zakresu i terminów składania wniosku o płatność w ramach programów finansowanych z udziałem środków europejskich.

Realizacja Projektu będzie miała istotne znaczenie dla rozwoju Spółki oraz całej branży obuwniczej z uwagi na komercjalizację wyników prac badawczych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz