Glapiński: zamierzam ubiegać się o kolejną kadencję prezesa NBP

15.03.2021, 07:47aktualizacja: 15.03.2021, 07:48

Adam Glapiński
Prezes Narodowego Banku Polskiego Adam Glapiński zapowiedział w wywiadzie dla tygodnika "Sieci", że zamierza ubiegać się o kolejną kadencję szefa banku centralnego.

Glapiński zapowiedział też m.in., że w ciągu kilku lat chce dokupić jeszcze 100 ton złota na rezerwy i trzymać je w Polsce razem z obecnymi 229 tonami.

Pytany. czy możliwe są ujemne stopy procentowe, odparł, że "raczej nie dla klientów indywidualnych" "I na razie w ogóle nie jest to potrzebne" - dodał. Dopytywany, czy oznacza to, że nie będzie żadnych zmian stóp procentowych przyznał, że "szanse na taki ruch są obecnie bliskie zera. "Ale gdyby pojawiło się ryzyko nadmiernej inflacji bądź deflacji - zareagujemy" - podkreślił szef NBP.

W jego ocenie Polska z każdego kryzysu wychodzi wzmocniona, bez strat albo z małymi stratami, w efekcie za każdym razem "zmniejszając dystans do często pokiereszowanych liderów". "I przeskakujemy kolejne kraje, które w międzyczasie popadają w tarapaty, jak Portugalia, Grecja, niedługo Hiszpania" - przewiduje prezes Glapiński.

W ocenie prezesa NBP wszystkie źródła ekspansji Polski nie są jeszcze zużyte. "Nie ma żadnego powodu, żebyśmy się trwale nie rozwijali o 2-3 proc. szybciej niż państwa Zachodu" - powiedział.

W jego ocenie zagrożeniem może być nasza obecna siła militarna, która jest niewspółmiernie niska do potencjału gospodarczego. "I to jest dostrzegane. Potrzebny jest dużo większy wysiłek, skokowe zwiększenie zakupów najlepszego światowego sprzętu" - ocenił.

Wyjaśnił, że w związku z umową ze Stanami Zjednoczonymi na budowę sześciu reaktorów jądrowych w Polsce "strona polska zapewni infrastrukturę finansową, przy pomocy też NBP, dla 51 proc. koniecznych funduszy, Amerykanie dla 49 proc.". (PAP)

ago/ itm/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE