GLOBE TRADE CENTRE SA zmiana w składzie zarządu od 12 sierpnia 2014 roku

12.05.2014, 19:00aktualizacja: 12.05.2014, 19:00

Raport bieżący 21/2014

Zarząd Globe Trade Centre S.A. ("Spółka") niniejszym informuje, że w dniu 12 maja 2014 roku Rada Nadzorcza powołała Thomasa Kurzmanna na stanowisko Prezesa Zarządu Spółki na trzyletnią kadencję rozpoczynającą się z dniem 12 sierpnia 2014 roku. Jednocześnie Rada Nadzorcza odwołała Alaina Ickovicsa ze stanowiska Prezesa Zarządu z dniem 12 sierpnia 2014 roku.

Thomas Kurzmann ma ponad dwudziestopięcioletnie doświadczenie w budownictwie, inwestycjach w nieruchomości i kredytowaniu. Ukończył Federalny Wyższy Instytut Techniczny w Grazu na kierunku inżynierii lądowej i wodnej, rozpoczynając karierę zawodową od swojej rodzinnej firmy budowlanej, gdzie do roku 1992 odpowiadał za nadzór, sporządzanie kosztorysów i zaopatrzenie budowy obiektów mieszkaniowych, konstrukcji i pozostałych obiektów inżynierii lądowej. W latach 1993-94 pracował w Bauholding / ILBAU AG, gdzie odpowiadał za sporządzanie kosztorysów i obsługę reklamacji dotyczących inwestycji budowlanych obejmujących obiekty przemysłowe i handlowe. W roku 1994 podjął pracę w Wayss & Freytag AG jako asystent Dyrektora Naczelnego i kierownik projektu odpowiedzialny za duże inwestycje budowlane dotyczące obiektów przemysłowych. W roku 1995 Thomas Kurzmann został awansowany na stanowisko Dyrektora Wayss & Freytag AG Poland i Dyrektora Naczelnego Wayss & Freytag Poland Sp z o.o., walnie przyczyniając się do wprowadzenia na polski rynek supermarketów HIT, a także do realizacji innych inwestycji nieruchomościowych w Polsce. W roku 1999 Thomas Kurzmann przeniósł się do West GkA Management GmbH, obejmując stanowisko Dyrektora ds. Rozwoju Projektów odpowiedzialnego za rozwój inwestycji dotyczących wysokiej klasy obiektów mieszkaniowych, handlowych i biurowych na rynkach niemieckim i rosyjskim. W latach 2003 - 2005 pełnił funkcję Dyrektora Naczelnego IBI Real Estate GmbH, odpowiedzialnego za realizację i zarządzanie aktywami ponad 20 obiektów o wartości ponad 900 mln EUR, położonych w Holandii, Szwecji, Francji, Wielkiej Brytanii i USA. W roku 2006 Thomas Kurzmann stanął na czele Globalnych Funduszy Nieruchomościowych Deka w firmie Deka Immobilien GmbH, a jego głównym zadaniem stała się restrukturyzacja Funduszu Globalnego i jego portfela obiektów o wartości 1,9 mld EUR, położonych w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, USA, Korei Południowej, Australii i Japonii, a także zredefiniowanie i optymalizacja wszystkich procedur, procesu operacyjnego i strategii Deka Real Estate. W latach 2007-2009 Thomas Kurzmann pełnił funkcję Dyrektora Naczelnego BV Development Company w Moskwie, a w roku 2009 objął stanowisko Dyrektora Naczelnego Europolis AG. Po sprzedaży Europolis i włączeniu tej firmy do CA Immo AG w roku 2011 Thomas Kurzmann przeszedł do Volksbank AG, pierwotnego akcjonariusza Europolis, stając na czele Działu Nieruchomości i Działu Korporacyjnego.

Według oświadczenia Thomasa Kurzmanna nie jest on wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonego zgodnie z ustawą z dnia 20 sierpnia 1997 roku o Krajowym Rejestrze Sądowym, nie prowadzi poza Spółką działalności, która mogłaby być uznana za konkurencyjną w stosunku do działalności Spółki, nie uczestniczy w działalności konkurencyjnej w charakterze wspólnika spółki cywilnej ani innego rodzaju spółki osobowej, jak również nie jest członkiem organów żadnej konkurencyjnej spółki ani innego konkurencyjnego podmiotu.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/