Główny dyrektor wykonawczy firmy Mars wzywa branżę do naprawy zepsutego silnika globalnego biznesu w celu stawienia czoła pilnym zagrożeniom środowiskowym i społecznym

06.09.2017, 13:29aktualizacja: 06.09.2017, 13:29

- Główny dyrektor wykonawczy Grant Reid, wypowiadając się przed zgromadzeniem narodowym ONZ i tygodniem klimatu, podkreśla, że silnik globalnego biznesu, czyli łańcuch dostaw, jest zepsuty i koniecznie musi zostać objęty działaniami opartymi na współpracy między branżami w celu przeprowadzenia całkowitej transformacji;  - Dyrektor zaznacza, że aby zrealizować cele zrównoważonego rozwoju ONZ i postanowienia porozumienia paryskiego należy poszerzyć zakres działań tak, aby wywarły one wpływ na społeczeństwo i środowisko daleko wykraczający poza bezpośrednio prowadzone działania; - Komentarze towarzyszą nowej inicjatywie Sustainable in a Generation Plan firmy Mars, w ramach której w ciągu najbliższych kilku lat firma zainwestuje prawie 1 miliard dolarów na potrzeby radzenia sobie z pilnymi zagrożeniami, w tym zmianą klimatyczną, ubóstwem wzdłuż łańcucha dostaw oraz niedobór zasobów; - M&M's - jedna z najbardziej rozpoznawalnych na świecie marek - podnosi poprzeczkę w zakresie angażowania klientów w najważniejsze kwestie zrównoważonego rozwoju.

Mclean, Virginia, 6 września 2017 r. /PRNewswire/ - Główny dyrektor wykonawczy w firmie Mars Grant F. Reid podkreślił dziś, że przedsiębiorstwa muszą przewodzić "zmianom transformacyjnym" w celu zaradzenia najpilniejszym wyzwaniom, przed którymi stoi planeta i jej mieszkańcy.

"Jeżeli mamy pomóc w realizacji założeń przyjętych w Paryżu i celów zrównoważonego rozwoju ONZ musimy znacznie zwiększyć tempo. Oczywiście wiele firm opracowuje bardziej zrównoważone sposoby prowadzenia działalności, jednak obecny postęp jest zdecydowanie zbyt wolny" - wypowiedział się Reid przed Zgromadzeniem Ogólnym ONZ i Tygodniem Klimatu, które będą miały miejsce w tym miesiącu w Nowym Jorku, podkreślając odpowiedzialność spoczywającą na branży.

"Mars prowadzi działalność już od czterech pokoleń i zamierza działać przez kolejne cztery. Jedyną drogą do tego jest zmiana sposobu działania w celu zapewnienia zdrowia planety i możliwości na dobre życie dla wszystkich, którzy objęci są zasięgiem naszych łańcuchów dostaw. Wszyscy musimy współpracować ponieważ silnik globalnego biznesu, czyli łańcuch dostaw jest zepsuty i koniecznie musi zostać objęty działaniami opartymi na współpracy między branżami w celu przeprowadzenia całkowitej transformacji" - dodał dyrektor.

Reid podał przykład ograniczania emisji gazów cieplarnianych. W tym zakresie wiele przedsiębiorstw, włączywszy firmę Mars, poczyniło spore postępy jeżeli chodzi o ograniczanie szkodliwego wpływu własnych, bezpośrednich działań, ale nie zrobiło wystarczająco dużo w szerszych łańcuchach dostaw. Dyrektor dodał, że wysiłkom zmierzającym do zmniejszenia ubóstwa i zwiększenia poszanowania praw człowieka w globalnym łańcuchu dostaw przyświeca dobry cel, ale działania te nie przyniosły jeszcze zadowalających rezultatów.

"Z roku na rok dane i łączność pomagają nam zrozumieć więcej na temat skutków naszych działań. Dziś nauki klimatyczne mają jednoznaczne wnioski i wiemy, że wyzwania klimatyczne i społeczne w łańcuchach dostaw są naprawdę duże. Z danych jasno wynika, że skala podejmowanych działań musi być dużo większa. Przedsiębiorstwa muszą ponownie rozważyć swoją rolę i odpowiedzialność w świetle dowodów" - dodał dyrektor.

Częścią odpowiedzi na te wyzwania będzie ogłoszona dziś przez firmę Mars inicjatywa Sustainable in a Generation Plan. Plan obejmuje szereg daleko idących celów i ambicji zasilanych nauką i determinacją do wprowadzenia zmian w szerszym łańcuchu dostaw. W celu przyspieszenia postępów firma Mars zainwestuje około 1 miliard dolarów w ramach inicjatywy Sustainable in a Generation Plan. Plan skupia się na tych obszarach, gdzie firma Mars może mieć wpływ na największe problemy świata zdefiniowane w celach zrównoważonego rozwoju ONZ. Inicjatywa Sustainable in a Generation Plan zakłada trzy powiązane ze sobą cele:

- zdrowa planeta - cel zakładający utrzymanie zdrowia planety przez zmniejszenie wpływu na środowisko zgodnie z wytycznymi naukowców, szczególnie w zakresie działania na rzecz klimatu, wody i zarządzania gruntami. Na przykład firma Mars wyznaczyła cel zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w łańcuchu dostaw o 67% do roku 2050, co stanowi znaczne poszerzenie poprzednich założeń obejmujących zmniejszenie emisji wyłącznie w bezpośrednio prowadzonej działalności;

- dobrobyt ludzki - cel przewidujący wywarcie znaczącego wpływu na poziom życia i pracy miliona osób w łańcuchu dostaw, zapewniając im warunki dobrobytu. W ramach tego celu szczególna uwaga zostanie poświęcona zwiększaniu dochodów, poszanowaniu praw człowieka i tworzeniu możliwości dla kobiet. Na przykład firma założyła fundusz środków do życia na potrzeby rodzin rolniczych w celu krzewienia zrównoważonego rozwoju i ograniczana ubóstwa w szerszym łańcuchu dostaw. Innym przykładem działań jest Farmer Income Lab, organizacja think-do tank opierająca się na współpracy w celu zdobycia brakujących informacji koniecznych do walki z ubóstwem wśród rolników małorolnych;

- krzewienie dobrego samopoczucia - cel zakładający wkład w postępy nauki, innowacyjne rozwiązania i marketing w celu niesienia pomocy miliardom ludzi i ich zwierzęcym przyjaciołom w zakresie zdrowszego i szczęśliwszego stylu życia. Działania bazują na dotychczasowych inicjatywach dotyczących bezpieczeństwa żywieniowego, dostępu do produktów i składników oraz odpowiedzialnego marketingu.

"Plan polega nie tylko na tym, żeby robić coś lepiej, ale żeby robić to, co jest konieczne. Oczywiście podejmujemy te działania bo są etyczne, ale także są dobre dla naszej działalności. Tworzenie obopólnych korzyści dla pracowników objętych naszym łańcuchem dostaw i ograniczanie wpływu na środowisko naturalne są rozsądnymi decyzjami biznesowymi. Wiemy, że nasi klienci także zwracają coraz większą uwagę na te kwestie" - dodał Reid.

W trakcie Zgromadzenia Ogólnego ONZ firma Mars przedstawi plany na zaangażowanie konsumentów w omawiane kwestie przez jedną z największych na świecie marek - M&M's. Nowa kampania wykorzystuje ogromny zasięg firmy Mars w celu promowania odnawialnej energii i podkreślania konieczności podejmowania działań zapobiegających postępującej zmianie klimatu. Firma Mars kupuje wystarczająco energii wiatrowej, żeby pokryć całkowite zapotrzebowanie na energię konieczną do produkcji produktów M&M's sprzedawanych w USA. Energia odnawialna odgrywa także ważną rolę w realizacji założeń inicjatywy Sustainable in a Generation Plan. Główne rynki (USA i Wielka Brytania) już wykorzystują energię odnawialną w 100% swojej działalności. Więcej rynków przyłączy się do tych dwóch krajów już w roku 2018.

"Poprzez popularną markę M&M's możemy skupić uwagę na energii odnawialnej i zainspirować klientów do działania na tym jakże ważnym obszarze. Jest to krok na drodze do zaradzenia zmianie klimatycznej i sprostania celom zrównoważonego rozwoju ONZ" - dodał Reid.

Firma Mars cieszy się długą tradycją wprowadzania zrównoważonych rozwiązań przy współpracy z innymi, włączywszy pomoc w utworzeniu jednolitego, globalnego frontu walki ze zmianą klimatyczną. Przedstawiciele firmy zajęli stanowisko w trakcie Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu (COP22) w Marrakeszu w zeszłym roku poprzez podpisanie listu wzywającego liderów globalnych przedsiębiorstw do wyrażenia poparcia dla porozumienia paryskiego. W zeszłym roku firma uruchomiła własną farmę wiatrową Moy w szkockim regionie Highlands w celu generowania energii odnawialnej odpowiadającej całkowitemu zapotrzebowaniu produkcyjnemu firmy w Wielkiej Brytanii.

"Wiemy, że nie możemy rozwijać się i dobrze prosperować, jeżeli planeta, ludzie i społeczności, na których polegamy, nie żyją w zdrowiu i pełnią życia" - skomentował Barry Parkin, główny dyrektor do spraw zrównoważonego rozwoju, zdrowia i dobrobytu w firmie Mars.

"Musimy robić to, co konieczne, a nie tylko robić coś lepiej. Właśnie ta idea jest w samym centrum naszego planu. Chodzi o to, żeby przekraczać granice i objąć naszymi ambicjami poszerzony łańcuch dostaw. Tylko dzięki temu i mając po swojej stronie innych uda nam się wywrzeć znaczący wpływ" - dodał dyrektor.

Więcej na temat inicjatywy Sustainable in a Generation Plan firmy Mars można znaleźć na stronie www.SustainableInAGeneration.com.

Mars, Incorporated

Firma Mars jest przedsiębiorstwem rodzinnym o ponad stuletniej tradycji produkcji różnorodnych wyrobów i świadczenia usług na rzecz ludzi i ich zwierzęcych przyjaciół. Licząc ponad 35 miliardów dolarów w sprzedaży firma jest przedsiębiorstwem prawdziwie globalnym, obejmującym wiele ulubionych marek, w tym M&M's®, SNICKERS®, TWIX®, MILKY WAY®, DOVE®, PEDIGREE®, ROYAL CANIN®, WHISKAS®, EXTRA®, ORBIT®, 5™, SKITTLES®, UNCLE BEN'S®, MARS DRINKS i COCOAVIA®. Firma Mars zapewnia także usługi weterynaryjne przez sieć szpitali dla zwierząt BANFIELD® Pet Hospitals. Z siedziby w McLean w stanie Virginia firma Mars prowadzi działalność w ponad 80 krajach. Pięć głównych założeń firmy Mars - jakość, odpowiedzialność, wzajemność, wydajność i wolność - inspiruje ponad 85 000 pracowników firmy do tworzenia wartości na rzecz wszystkich partnerów i napędzania wzrostu firmy, z której mogą być dumni każdego dnia.

Więcej informacji na temat firmy Mars można znaleźć na stronie www.mars.com. Zapraszamy do obserwowania firmy w serwisach Facebook, Twitter, LinkedInInstagram i YouTube.

Film - http://origin-qps.onstreammedia.com/origin/multivu_archive/PRNA/ENR/GrantReid_SIAG_External.mp4

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/551384/Mars_Incorporated_Moy_Wind_Farm_Scotland.jpg

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/551385/Mars_Incorporated_Mesquite_Creek_Wind_Farm_TX.jpg

Logo - http://mma.prnewswire.com/media/74984/mars__incorporated_logo.jpg