Gmina Świdnica: Dobiega końca budowa remizy OSP w Gogołowie

17.05.2023, 08:10aktualizacja: 17.05.2023, 08:10

Fot. UG Świdnica
W Gogołowie zostały już zakończone roboty budowlane wewnątrz i na zewnątrz obiektu nowej remizy strażackiej. Pozostała jeszcze do podłączenia instalacja grzewcza i rozruch c.o., montaż licznika energii elektrycznej oraz wykonanie przez wykonawcę wszystkich badań niezbędnych do oddania budynku do użytkowania.

Powierzchnia użytkowa nowej remizy OSP to 122,7 m2. W budynku zlokalizowane będą 2 garaże na wozy bojowe oraz niezbędne zaplecze sanitarno-szatniowe. Obiekt będzie ogrzewany za pomocą bezemisyjnego źródła ogrzewania jakim będzie powietrzna pompa ciepła. Wartość inwestycji to kwota 1 577 000,00 zł. Planowany termin zakończenia inwestycji to październik 2023 r., ale wszystko wskazuje na to, że budowę uda się zakończyć wcześniej.

Z pewnością nowo budowana remiza OSP Gogołów wpłynie na zwiększenie bezpieczeństwa mieszkańców gminy Świdnica i ościennych miejscowości. Wszyscy doskonale wiemy, jak ważne jest, aby strażacy ochotnicy mieli odpowiedni sprzęt i zaplecze do prowadzenia swojej działalności. To oni są bardzo często pierwsi na miejscu wypadku, prowadzą akcje ratunkowe podczas klęsk żywiołowych czy pożarów. Dlatego samorząd gminy Świdnica sukcesywnie dofinansowuje infrastrukturę i zakup nowego sprzętu dla wszystkich jednostek OSP.

Budowa remizy OSP w Gogołowie jest jedną z trzech inwestycji dofinansowanych z Rządowego Funduszu Polski Ład – Programu Inwestycji Strategicznych. W ramach otrzymanej dotacji realizowana jest również budowa sali gimnastycznej przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Grodziszczu oraz została już zrealizowana przebudowana wielofunkcyjnego boiska sportowego przy Szkole Podstawowej w Pszennie. Łączna wartość wszystkich trzech inwestycji wynosi ponad 14 mln 978 tys. zł.

Warto przypomnieć, że w 2022 r. osiem gminnych jednostek OSP skorzystało z dofinansowania w ramach „Ogólnopolskiego programu finansowania służb ratowniczych Część 2) Dofinansowanie zakupu sprzętu i wyposażenia jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych” (dawniej Program pn. „Mały Strażak”). Łączna pula środków która trafiła do gminnych OSP wynosiła 86 tys. zł. Również dzięki funduszom z budżetu gminy doposażono jednostki w nowy, specjalistyczny sprzęt niezbędny do zapobiegania i likwidacji skutków katastrof naturalnych, ekstremalnych zjawisk atmosferycznych lub awarii technicznych, których skutki zagrażają życiu lub zdrowiu osób, mieniu albo środowisku naturalnemu.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.05.2023, 08:10