GOBARTO SA (11/2023) GOBARTO S.A. - Zawiadomienie dotyczące zmiany udziału w ogólnej liczbie głosów

20.04.2023, 09:43aktualizacja: 20.04.2023, 09:44

Raport bieżący 11/2023

Zarząd Gobarto S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Emitent lub Spółka) informuje o otrzymaniu drogą e-mailową w dniu 19 kwietnia 2023 r. (godz. 19:36) od Cedrob S.A. z siedzibą w Ujazdówku (dalej: Cedrob) Zawiadomienia w trybie art. 69 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U.2022.2554 t.j. z dnia 2022.12.09) (dalej: Ustawa o ofercie), zgodnie z którym w wyniku dokonanego w dniu 19 kwietnia 2023 roku nabycia 178 072 (słownie: stu siedemdziesięciu ośmiu tysięcy siedemdziesięciu dwóch) akcji w ramach Zaproszenia do składania ofert sprzedaży akcji Emitenta, opublikowanego przez Cedrob w dniu 30 marca 2023 roku, a o którym Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 2/2023 z dnia 31 marca 2023 roku, udział Cedrob w ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta osiągnął i przekroczył 90% (słownie: dziewięćdziesiąt procent).

Bezpośrednio przed zawarciem ww. transakcji, Cedrob posiadał 24 971 001 (słownie: dwadzieścia cztery miliony dziewięćset siedemdziesiąt jeden tysięcy i jedną) akcję, co stanowiło 89,82% (słownie: osiemdziesiąt dziewięć i osiemdziesiąt dwie setne procenta) akcji Emitenta i uprawniało do 24 971 001 (słownie: dwudziestu czterech milionów dziewięciuset siedemdziesięciu jeden tysięcy i jednego) głosu na walnym zgromadzeniu Emitenta, co stanowiło 89,82% (słownie: osiemdziesiąt dziewięć i osiemdziesiąt dwie setne procenta) ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.

Wobec powyższego aktualnie Cedrob posiada 25 149 073 (słownie: dwadzieścia pięć milionów sto czterdzieści dziewięć tysięcy siedemdziesiąt trzy) akcje Emitenta, co stanowi 90,46 % (słownie: dziewięćdziesiąt i czterdzieści sześć setnych procenta) akcji Emitenta i uprawnia do 25 149 073 (słownie: dwudziestu pięciu milionów stu czterdziestu dziewięciu tysięcy siedemdziesięciu trzech) głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta, co stanowi 90,46 % (słownie: dziewięćdziesiąt i czterdzieści sześć setnych procenta) ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta.

Ponadto w zawiadomieniu Cedrob poinformował, iż:

? w ciągu najbliższych 12 miesięcy nie wyklucza bezpośredniego i pośredniego zwiększenia lub zmniejszenia zaangażowania w Emitenta;

? żadne podmioty zależne od Cedrob nie posiadają akcji Emitenta;

? Cedrob nie zawarł żadnych porozumień ani umów, których przedmiotem byłoby przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu;

? nie zachodzi sytuacja, o której mowa w art. 69 ust. 4 pkt. 7 i 8 Ustawy o ofercie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz