Goodyear prezentuje prototyp inteligentnej opony w ruchu drogowym

06.03.2018, 12:14aktualizacja: 06.03.2018, 12:14

Prototyp inteligentnej opony Goodyear zapewnia optymalną łączność między oponą a operatorem floty.

Genewa, March 6, 2018/PRNewswire/ - Podczas Salonu Motoryzacyjnego w Genewie 2018, Goodyear prezentuje najnowsze postępy w rozwoju prototypu inteligentnej opony - kompletnego systemu obejmującego oponę, czujniki i algorytmy pracujące w chmurze. Komponenty systemu komunikują się z operatorem floty w czasie rzeczywistym za pośrednictwem mobilnej aplikacji.

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/650275/Goodyear_EfficientGrip_Performance.jpg

"W miarę wzrostu popularności współdzielonej mobilności w nadchodzących latach znacznie zwiększą się przebiegi pojazdów - mówi Chris Delaney, prezes Goodyear w regionie Europa, Bliski Wschód i Afryka. - Dla operatorów flot, aktywne zarządzanie obsługą opon jest kluczowe zarówno dla zapewnienia satysfakcji klienta, jak i odpowiedniego funkcjonowania modelu biznesowego”.

Prototyp inteligentnej opony Goodyear umożliwia stałą łączność i współdzielenie danych w czasie rzeczywistym, co pozwala optymalnie eksploatować opony, wdrażać bezpieczniejszą i bardziej efektywną kosztowo motoryzację oraz maksymalizować czas bez przestojów.

Czujniki w inteligentnej oponie Goodyear zbierają dane z pojazdu oraz źródeł zewnętrznych i w czasie rzeczywistym dostarczają je do specjalnych algorytmów, opracowanych przez inżynierów firmy. Dzięki tym algorytmom, informacje o oponie i jej statusie - w tym stopniu zużycia, temperaturze i ciśnieniu - są stale uaktualniane i współdzielone z operatorem floty.

"Przekazywane w czasie rzeczywistym informacje o zachowaniu opony i jej stanie mogą sygnalizować potrzebę działań serwisowych, by wydłużyć okres eksploatacji opony, poprawić jej efektywność paliwową i inne osiągi - dodaje Delaney. - Tego rodzaju aktywny serwis umożliwi operatorom flot precyzyjne identyfikowanie i zapobieganie problemom z oponami”.

Współdzielona motoryzacja rozwija się, ponieważ obniża koszty i zwiększa wygodę konsumentów. W 2015 roku wspólnie przejechane kilometry stanowiły 4% globalnego ruchu kołowego. Szacuje się, że do 2030r. odsetek ten wzrośnie do 25% https://www.morganstanley.com/ideas/car-of-future-is-autonomous-electric-shared-mobility .

"W miarę ewolucji motoryzacji zmieniają się potrzeby konsumentów i operatorów flot - wyjaśnia Delaney. - Goodyear z wyprzedzeniem myśli o produktach, usługach i doświadczeniach, które zaspokoją potrzeby motoryzacyjne konsumentów i operatorów flot".

Połącz się i ściągnij

Odwiedź stoisko Goodyear (2056, hala 2) na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie lub śledź newsroom regionu EMEA.

Obejrzyj wideo

@GoodyearPress

Think Good Mobility

Goodyear

Goodyear jest jednym z największych producentów opon na świecie. Firma zatrudnia około 64 000 osób i wytwarza swoje wyroby w 48 zakładach w 22 krajach na świecie.  Posiada dwa Centra Innowacji w Akron, w stanie Ohio i Colmar-Berg, w Luksemburgu, które dostarczają najnowocześniejszych rozwiązań w zakresie produktów i usług, będących wyznacznikiem standardów i technologii w przemyśle. Więcej informacji na temat Goodyear i produktów firmy znajduje się na stronie https://www.goodyear.eu.

W Polsce firma oferuje opony takich marek, jak: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava i Dębica. Jest także głównym akcjonariuszem Firmy Oponiarskiej Dębica S.A., która jest największym tego typu zakładem w Europie, zatrudniającym prawie 3 tys. osób.

Źródło: Goodyear

KONTAKT: