GPW SA (17/2023) Odchylenie wyników finansowych GK GPW od konsensusu rynkowego w II kwartale 2023 r.

04.08.2023, 14:44aktualizacja: 04.08.2023, 14:46

Raport bieżący 17/2023

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. ("GPW", "Spółka") informuje, iż po zestawieniu w dniu 4 sierpnia 2023 roku szacunkowych wyników finansowych z oczekiwaniami rynkowymi, przedstawionymi w raportach analitycznych, przygotowywanych przez biura maklerskie, i zebranymi w formie konsensusu, skonsolidowane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej GPW ("GK GPW") w II kwartale 2023 r. będą wyższe od wspominanego konsensusu. Przewidywany skonsolidowany zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej szacuje się na poziomie wyższym od oczekiwań analityków.

Wstępne szacunkowe skonsolidowane dane finansowe GK GPW za II kwartał 2023 r. kształtują się następująco:

- Przychody ze sprzedaży: 110,7 mln zł.

- Koszty działalności operacyjnej: 75,0 mln zł.

- Zysk z działalności operacyjnej: 35,6 mln zł.

- EBITDA: 44,0 mln zł.

- Zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej: 45,0 mln zł.

Według wstępnych szacunkowych danych finansowych odchylenie zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej od konsensusu rynkowego w II kwartale 2023 r. wynika w głównej mierze z:

- Wyższych od konsensusu skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży, będących efektem m.in. wyższych od oczekiwań analityków przychodów z tytułu obsługi obrotu akcjami i innymi instrumentami o charakterze udziałowym;

- Salda na przychodach i kosztach finansowych. Znacząca wartość środków pieniężnych zgromadzonych w GK GPW w środowisku wysokich stóp procentowych pozwoliła na wypracowanie wysokich przychodów finansowych. Dodatkowo częściowe odwrócenie rezerwy na podatek VAT w spółce zależnej Izba Rozliczeniowa Giełd Towarowych ("IRGiT") w kwocie 2,0 mln zł, skutkowało osiągnięciem dodatniej wartości w pozycji "koszty finansowe" w II kw. 2023 r.;

- Udziału w zyskach jednostek wycenianych metodą praw własności. Na wartość tej pozycji w głównej mierze wpływa wynik finansowy uzyskany przez Grupę KDPW.

Sprawozdania finansowe Grupy są nadal weryfikowane przez biegłego rewidenta, dlatego wyniki finansowe GK GPW nie są ostateczne i mogą ulec zmianie. Publikacja Skonsolidowanego raportu półrocznego Grupy GPW za I półrocze 2023 roku nastąpi w dniu 10 sierpnia 2023 roku.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 2014 r. Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i Dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/82/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173) ("Rozporządzenie MAR").

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz