GREMI MEDIA SA objęcie udziałów o znacznej wartości

08.04.2014, 16:30aktualizacja: 08.04.2014, 16:30

Raport bieżący 6/2014

Zarząd Gremi Media S.A. (Spółka, Emitent) informuje, że w dniu 7 kwietnia 2014r. Spółka objęła 120 200 udziałów Gremi Communication Sp. z o.o., utworzonych na mocy podjętej przez Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników tej spółki w dniu 27 marca 2014r. uchwały, za cenę równą ich wartości nominalnej wynoszącą 50 zł za każdy udział tj. łącznie za kwotę 6.010.000 złotych (wartość przekraczająca 10% kapitałów własnych Emitenta).

Uchwała w sprawie podwyższenia kapitału Gremi Communication Sp. z o.o. została podjęta pod warunkiem zarejestrowania przez sąd podwyższenia kapitału zakładowego podjętego uchwałą Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników Gremi Communication Sp. z o.o. z dnia 30 września 2013r., na mocy której Gremi Media S.A. objęła 23 400 nowoutworzonych udziałów tej spółki.

Po rejestracji w/w podwyższeń Gremi Media S.A. posiadać będzie łącznie 170 600 udziałów Gremi Communication Sp. z o.o. o wartości nominalnej 50 zł każdy tj. o wartości 8 530 000,00 zł stanowiących 19,21% w kapitale zakładowym tej spółki.

Wartość ewidencyjna tych aktywów w księgach rachunkowych Emitenta będzie równa ich wartości nominalnej i stanowić będzie 8 530 000,00 zł.

Prezesem Zarządu Gremi Communication Sp. z o.o., który jednocześnie jest pośrednio podmiotem dominującym wobec tej spółki jest Pan Grzegorz Hajdarowicz będący również podmiotem pośrednio dominującym wobec Emitenta i pełniący funkcję Prezesa Zarządu GREMI Media S.A.

Źródłem finansowania nabycia aktywów są środki własne Emitenta. Nabycie aktywów ma charakter długoterminowej lokaty kapitałowej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra