GREMI MEDIA SA Zawarcie znaczącej umowy.

30.09.2015, 11:47aktualizacja: 30.09.2015, 11:47

Raport bieżący 31/2015

Zarząd Gremi Media S.A. (Spółka) informuje, że w dniu 29 września 2015r. Spółka otrzymała potwierdzenie zawarcia umowy datowanej na 28 września 2015r. zawartej pomiędzy Gremi Media S.A. jako Najemcą, a Prosta Investments Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, z siedzibą w Warszawie jako Wynajmującym, której przedmiotem jest najem pomieszczeń biurowych, tymczasowych pomieszczeń biurowych, pomieszczeń magazynowych oraz serwerowni o łącznej powierzchni 3 517,61 metrów kwadratowych oraz miejsc parkingowych, z przeznaczeniem na prowadzenie przez Spółkę działalności gospodarczej, zlokalizowanych w budynku Prosta Office Center ul. Prosta 51 w Warszawie, będących własnością Wynajmującego.

Umowa została zawarta na okres od 1 października 2015r. do 1 stycznia 2019 roku. w odniesieniu do pomieszczeń biurowych, pomieszczeń magazynowych oraz miejsc parkingowych, w odniesieniu do tymczasowych pomieszczeń biurowych na okres od dnia 1 października do dnia 31 października 2015 roku, natomiast w odniesieniu do serwerowni na czas nieoznaczony.

Z tytułu wynajmu Najemca zobowiązany jest do zapłaty miesięcznego czynszu oraz opłat eksploatacyjnych na warunkach szczegółowo określonych w umowie.

Łączna szacunkowa wartość opłat czynszowych oraz eksploatacyjnych wynikających z umowy za cały okres jej obowiązywania wyniesie 2 837 551,91 euro netto tj. brutto 3 490 188,85 euro, co w przeliczeniu według kursu średniego ogłoszonego przez NPB na dzień zawarcia umowy wynosi 12 012 492,26 zł. netto tj. 14 775 365,49 zł brutto.

Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku.

W przypadku wypowiedzenia Umowy ze skutkiem natychmiastowym z przyczyn określonych w Umowie lub rozwiązania Umowy z innych przyczyn zawinionych przez Najemcę, Najemca zobowiązany jest do zapłaty Wynajmującemu kary umownej w wysokości stanowiącej równowartość czynszu za czas liczony od dnia rozwiązania Umowy, do dnia w którym pierwotnie miała obowiązywać Umowa, tj. do dnia 1 stycznia 2019 roku oraz naprawienia Wynajmującemu wszelkiej szkody przewyższającej zapłaconą karę umowną, którą Wynajmujący poniósł w związku z rozwiązaniem Umowy (w tym utraconych korzyści). Na dzień zawarcia niniejszej Umowy, wysokość kary umownej wynosi 2 496.915,14 EUR tj. 10 570 440,55 zł. według kursu średniego ogłoszonego przez NPB.

Zabezpieczenie płatności czynszu i opłat eksploatacyjnych stanowi gwarancja bankowa oraz depozyt pieniężny.

W/w umowa jest umową znaczącą, tj. przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz