GRUPA ŻYWIEC SA (11/2020) Wniosek Zarządu Grupy Żywiec S.A. dotyczący podziału zysku za rok obrotowy 2019

15.05.2020, 17:53aktualizacja: 15.05.2020, 17:53

Raport bieżący 11/2020

Zarząd Grupy Żywiec S.A. ("Spółka") przedstawi Walnemu Zgromadzeniu Spółki, propozycję podziału zysku za rok obrotowy 2019 w wysokości 330.335.155,67 złotych w sposób następujący:

1) ustalić wysokość dywidendy za rok 2019 na ostateczną kwotę 15,00 złotych na jedną akcję, mając na względzie fakt, że na podstawie uchwały Zarządu Spółki z dnia 28 października 2019 roku Spółka wypłaciła akcjonariuszom kwotę 154.070.055,00 złotych w ramach zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy za rok 2019 w kwocie 15,00 złotych za jedną akcję,

2) przeznaczyć pozostałą część zysku za rok obrotowy 2019 w kwocie 176.265.100,67 złotych na zasilenie funduszu rezerwowego przeznaczonego na wypłatę dywidendy w przyszłości.

Powyższa rekomendacja jest następstwem rosnącego zagrożenia pandemią koronawirusa SARS-Cov-2 wywołującego chorobę COVID-19, mającymi negatywny wpływ na sytuację gospodarczą kraju i Europy, a także otoczenie gospodarcze Spółki.

Rada Nadzorcza Spółki wyraziła pozytywną opinię na temat przedmiotowego wniosku Zarządu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz