12.12.2023, 08:50aktualizacja: 12.12.2023, 08:51

Raport bieżący 18/2023

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 13/2022, 15/2022 i 19/2022, Zarząd spółki Globe Trade Centre S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 11 grudnia 2023 r. Spółka otrzymała zawiadomienie ("Zawiadomienie") od swoich akcjonariuszy, tj.: GTC Dutch Holdings B.V. z siedzibą w Amsterdamie, Holandia ("GTC Dutch"), GTC HOLDING ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG z siedzibą w Budapeszcie, Węgry ("GTC Holding") oraz Icona Securitization Opportunities Group S. r.l. działającej w imieniu swojej struktury funduszowej Central European Investments z siedzibą w Luksemburgu, Wielkie Księstwo Luksemburga ("ISO", a łącznie z GTC Dutch i GTC Holding dalej jako "Akcjonariusze"), zgodnie z którym w dniu 11 grudnia 2023 r. Akcjonariusze zawarli warunkowe globalne porozumienie rozwiązujące (global settlement agreement) mające na celu zakończenie ich współpracy w odniesieniu do Spółki ("GSA").

Zgodnie z GSA, Strony uzgodniły m.in. przeniesienie 15,7% akcji w kapitale zakładowym Spółki ("Akcje ISO") przez ISO na GTC Dutch w związku z umorzeniem w formie niepieniężnej (ang. redemption in kind) instrumentów dłużnych wyemitowanych przez ISO ("Przeniesienie Akcji ISO") oraz warunkowe rozwiązanie (po należytym przeniesieniu tytułu prawnego do Akcji ISO z ISO na GTC Dutch) następujących umów:

1) umowy akcjonariuszy zawartej pomiędzy Akcjonariuszami w dniu 18 lutego 2022 r., która weszła w życie z dniem 1 marca 2022 r., stanowiąca umowę o działaniu w porozumieniu w rozumieniu art. 87 ust. 1 pkt 5 i 6 w zw. z art. 87 ust. 3 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych ("Ustawa o Ofercie") w sprawie prowadzenia wspólnej polityki wobec Spółki oraz wykonywania prawa głosu w wybranych sprawach w uzgodniony sposób ("SHA"); oraz

2) umowy przeniesienia zawartej pomiędzy GTC Dutch oraz ISO w dniu 18 lutego 2022 r., która weszła w życie w dniu 1 marca 2022 r., na mocy której ISO przeniosła prawa głosu z wszystkich Akcji ISO na GTC Dutch oraz udzieliła GTC Dutch pełnomocnictwa do wykonywania praw głosu z wszystkich Akcji ISO ("Umowa Przeniesienia").

W ramach GSA Akcjonariusze postanowili rozwiązać również pozostałe umowy i powiązaną dokumentację dotyczącą ich współpracy, w tym umowę opcji kupna i opcji sprzedaży zawartą 18 lutego 2022 r., która weszła w życie 1 marca 2022 r., przyznającą GTC Dutch opcję kupna od ISO wszystkich Akcji ISO oraz przyznającą ISO opcję sprzedaży na rzecz GTC Dutch wszystkich Akcji ISO.

Zgodnie z Zawiadomieniem, realizacja transakcji i operacji określonych w GSA nastąpi pod warunkiem zawarcia umowy finansowania z osobą trzecią. Akcjonariusze spodziewają sią, że warunek oraz wszystkie transakcje i operacje określone w GSA, w tym przeniesienie tytułu prawnego do Akcji ISO z ISO na GTC Dutch, skutkujące automatycznym rozwiązaniem SHA i Umowy Przeniesienia, zostaną zrealizowane wkrótce po zawarciu GSA.

Spółka została poinformowana, że przeniesienie Akcji ISO zgodnie z GSA nie spowoduje żadnych zmian w liczbie głosów w Spółce posiadanych łącznie lub indywidualnie przez Akcjonariuszy, ponieważ wszystkie prawa głosu związane z Akcjami ISO były już wykonywane przez GTC Dutch przed zawarciem GSA na podstawie Umowy Przeniesienia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz