GUS: 25 proc. osób skorzystało z możliwości pracy zdalnej podczas epidemii

21.10.2020, 11:49aktualizacja: 21.10.2020, 11:51

praca zdalna i przedświąteczne porządki
W 2020 roku blisko 25 proc. osób skorzystało z możliwości pracy zdalnej podczas epidemii - podał GUS. Najwyższy odsetek odnotowano wśród osób pracujących w zawodach związanych z ICT (67,8 proc.), a najniższy – w zawodach robotniczych (1,9 proc.).

GUS podał, że w 2020 roku ponad 98 proc. osób w wieku 16-74 lata śledziło informacje dotyczące COVID-19. Wskaźnik ten utrzymywał się na podobnym poziomie we wszystkich grupach wiekowych.

Najpopularniejszym źródłem informacji wśród respondentów była telewizja (korzystało z niej 86,9 proc. osób) oraz strony internetowe (68,5 proc.).

Wraz ze wzrostem wieku ankietowanych zwiększały się wskaźniki korzystających z konwencjonalnych źródeł informacji (radia, telewizji oraz gazet i czasopism). Strony internetowe oraz portale społecznościowe większym zainteresowaniem cieszyły się wśród młodszych osób. (PAP Biznes)

map/ ana/

Data publikacji 21.10.2020, 11:49