HERKULES SA Realizacja umowy z PARP o dofinansowanie projektu "2 turbiny w 72 godziny"

21.07.2014, 11:47aktualizacja: 21.07.2014, 11:47

Raport bieżący 23/2014

W dniu 13 listopada 2014 roku Zarząd Herkules S.A. poinformował raportem bieżącym nr 48/2013 o zawarciu umowy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości o dofinansowanie projektu "2 turbiny w 72 godziny Innowacyjna usługa kompleksowego wznoszenia turbin wiatrowych" mającego na celu wdrożenie własnej technologii świadczenia innowacyjnej usługi kompleksowego wznoszenia elektrowni wiatrowych, który współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, lata 2007-2013, Działanie 4.4 - "Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym".

W nawiązaniu do powyższego raportu bieżącego Zarząd Herkules S.A. zawiadamia, że w związku z realizacją tego projektu w dniu 10 lipca 2014 roku Spółka złożyła do Agencji Rozwoju Pomorza wniosek o rozliczenie dotychczas poniesionych wydatków inwestycyjnych w wysokości 26,5 mln zł, co przy założonym udziale refundacji przyniesie rozliczenie kwoty 13,4 mln zł. Przewidywany wpływ środków z rozliczenia refundacji to druga połowa bieżącego kwartału.

Zakres zrealizowanej inwestycji pokrywa się z projektowanym pierwotnie w 2013 r. planem inwestycyjnym, jednakże dzięki szczególnemu zaangażowaniu Zarządu Spółki i jej pracowników udało się wynegocjować z dostawcami wybranymi do realizacji projektu łączną wartość zakupów w kwocie 26,5 mln zł wobec pierwotnie zakładanej wartości 35,6 mln zł. Dzięki tej różnicy (9,1 mln zł) Spółka znacząco zmniejszyła kwotę wkładu finansowego w inwestycję w relacji do pierwotnie zakładanego udziału własnego, co zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jej bieżącą sytuację, a zwłaszcza na poziom kosztów finansowych.

Jednocześnie Zarząd Herkules S.A. informuje, że w związku z niezależnym od Spółki ryzykiem opóźnienia w dostarczeniu przez dostawców niektórych dokumentów potwierdzających dokonanie nabycia środków trwałych zgodnie z planem inwestycyjnym oraz zrealizowania w zakładanym pierwotnie terminie szkoleń wynikających z projektu, Spółka uzyskała od Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości zgodę na przesunięcie terminu kwalifikowalności wydatków związanych z realizacją projektu na dzień 30 września 2014 roku.

Podstawa prawna: RMF GPW § 5 ust.1 pkt.3

Więcej na: biznes.pap.pl