H.I.G. Capital zamyka H.I.G. Middle Market LBO Fund IV o rekordowej wartości 5,5 mld dolarów

13.09.2023, 19:00aktualizacja: 13.09.2023, 19:07

MIAMI--(BUSINESS WIRE)-- H.I.G. Capital (H.I.G.), czołowa firma zarządzająca aktywami alternatywnymi z kapitałem o wartości 58 mld dolarów, ma przyjemność ogłosić zamknięcie funduszu H.I.G. Middle Market LBO Fund IV (określanego w dalszej części tekstu jako fundusz). Fundusz został zamknięty przy zagregowanych zobowiązaniach kapitałowych na kwotę 5,5 mld dolarów, które uzupełniają zarządzane oddzielnie rachunki współinwestycyjne na kwotę 450 mln dolarów, co znacznie przekracza początkowy cel.

Fundusz będzie bazował na głęboko zakorzenionych doświadczeniach zespołu dokonując przede wszystkim kontrolnych inwestycji w akcje w złożonym kontekście średnich firm na rynku amerykańskim z asymetrycznymi profilami ryzyka/zwrotu i zróżnicowanym stosunkiem wartości.

Sami Mnaymneh i Tony Tamer, wsółzałożyciele i dyrektorzy generalni H.I.G., opublikowali następujący komentarz: „Cieszy nas nieustanne wsparcie naszych inwestorów, które odzwierciedla solidny wynik zespołu H.I.G. Middle Market i przyjęte podejście zróżnicowanych inwestycji. Ufamy, że nasza niepowtarzalna platforma nadal będzie wyróżniającym się miejscem”.

Keval Patel, szef H.I.G. Middle Market, oświadczył: „Z przyjemnością wykorzystamy przynoszącą sukces strategię H.I.G. na rynku średnich firm w ramach najnowszego funduszu. Nasza skala działania i doświadczenie operacyjne na rynku średnich firm nadal stanowią dla nas ważną przewagę konkurencyjną i umożliwiają nam uzyskać istotne zwroty dla naszych inwestorów bez względu na otoczenie makroekonomiczne”.

Jordan Peer Griffin, dyrektor wykonawczy/zarządzający i główny szef odpowiedzialny za tworzenie kapitału, dodał: „Wyraźne wsparcie ze strony naszych komandytariuszy doprowadziło do pomyślnego pozyskania funduszy, które zostały znacznie nadsubskrybowane w bardzo trudnym środowisku pozyskiwania funduszy. Świadczy to o wysokim poziomie zaufania naszych inwestorów do H.I.G., naszej strategii inwestycyjnej i naszej zdolności do stałego pozyskiwania atrakcyjnych inwestycji i generowania znakomitych zwrotów”.

Fundusz zyskał wsparcie stabilnej bazy inwestorów H.I.G., a także przyciągnął nowych inwestorów z całego świata – Stanów Zjednoczonych, Europy, Azji, Bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej. Komandytariuszami funduszu są zróżnicowane i prestiżowe grupy inwestorów instytucjonalnych, fundacji, darczyńców, publicznych i pracowniczych funduszy emerytalnych, konsultantów, państwowych funduszy majątkowych i funduszy rodzinnych (ang. family office).

H.I.G. Capital

H.I.G. Capital to czołowa firma inwestująca w globalne aktywa alternatywne, która zarządza kapitałem o wartości 58 mld dolarów.* Firma ma siedzibę w Miami i biura w Nowym Jorku, Bostonie, Chicago, Dallas, Los Angeles, San Francisco i Atlancie w Stanach Zjednoczonych, a także biura międzynarodowe w spółek powiązanych w Londynie, Hamburgu, Madrycie, Mediolanie, Paryżu, Bogocie, Rio de Janeiro i São Paulo. H.I.G. specjalizuje się w oferowaniu instrumentów kapitałowych dłużnych i akcyjnych firmom ze średniego segmentu, stosując elastyczne podejście ukierunkowane na wynik operacyjny i wartość dodaną:

1. Fundusze akcyjne H.I.G. inwestują w zarządzanie wykupem, rekapitalizacją i i podziałem zarówno rentownych, jak i nierentownych przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych.
  2. Fundusze dłużne H.I.G. inwestują w finansowanie zadłużenia uprzywilejowane, hybrydowe typu unitranche i podporządkowane na rzecz firm średniej wielkości, zarówno na rynku pierwotnym (procedura bezpośrednia), jak i wtórnym. H.I.G. zarządza również BDC, WhiteHorse Finance w obrocie publicznym.
  3. Fundusze nieruchomości H.I.G. inwestują w nieruchomości z wartością dodaną, które mogą przynosić zyski dzięki usprawnionym praktykom zarządzania majątkiem.
  4. H.I.G. Infrastructure koncentruje się na uzyskiwaniu wartości dodanej i kluczowych inwestycji w sektorze infrastruktury.

Od czasu powstania w 1993 roku firma H.I.G. zainwestowała w ponad 400 spółek na całym świecie i zarządzała nimi. Aktualny portfel H.I.G. obejmuje ponad 100 spółek, a łączna wartość sprzedaży przekracza 52 mld dolarów. Więcej informacji można znaleźć w witrynie internetowej firmy: www.higcapital.com

* Na podstawie całkowitego kapitału wniesionego przez H.I.G. Capital i spółki powiązane.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230912896784/pl/

Źródło: H.I.G. Capital

KONTAKT: