HYGIENIKA SA zmiana udziału akcji spółki posiadanych przez BB Royal Holding SA

25.10.2014, 21:25aktualizacja: 25.10.2014, 21:25

Raport bieżący 96/2014

Zgodnie z art. 70 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, Zarząd Hygienika S.A. (dalej Spółka) niniejszym informuje, iż w dniu 24 października 2014 roku wpłynęło do Spółki zawiadomienie od BB Royal Holding SA z siedzibą w Luxemburgu (dalej BBRH), w przedmiocie zmiany (spadku) udziału akcji Spółki posiadanych przez BBRH w ogólnej liczbie głosów w Spółce poniżej 5 %.

W zakresie daty i rodzaju zdarzeń powodujących zmianę udziału, podano co następuje. Zbyto łącznie 7 542 680 akcji Spółki na podstawie umów cywilnoprawnych zawartych poza rynkiem regulowanym (w dniu 25 lipca 2014 roku) oraz w drodze transakcji zbycia akcji na rynku GPW (dokonanych na podstawie zlecenia złożonego w dniu 25 lipca do 4 sierpnia 2014 roku) oraz transakcji pakietowej w dniu 4 sierpnia 2014 r.

W zakresie zaś liczby akcji posiadanych przed zmianą udziału, w zawiadomieniu podano, iż przed zmianą udziału BBRH posiadał 7 548 300 akcji Spółki, co stanowiło 14,17 % kapitału zakładowego Spółki, co dawało 7 548 300 głosów, czyli 14,17 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

BBRH ponadto powiadomił Spółkę, iż na dzień kierowania zawiadomienia BBRH przysługuje 5620 sztuk akcji Spółki, co stanowi 0,01 % aktualnego kapitału zakładowego Spółki, co daje 5620 głosów, czyli 0,01 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

BBRH zawiadomił Spółkę iż nie zawarł z żadną osobą trzecią umowy, o której mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3) lit. c Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych oraz iż nie istnieją żadne podmioty zależne od BBRH które posiadają akcje Spółki.

Jednocześnie w przedmiotowym piśmie BBRH wyjaśnił, że pisma dotyczące wskazanej powyżej zmiany (spadku) udziału akcji Spółki posiadanych przez BBRH w ogólnej liczbie głosów w Spółce zostały już uprzednio wysłane do Spółki i Komisji Nadzoru Finansowego (listem zwykłym) (z datą 4 sierpnia 2014 roku).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra