Idea Rozwoju Twojego Biznesu: zrównoważony rozwój to podstawa konkurencyjności na rynku

29.11.2023, 12:07aktualizacja: 29.11.2023, 12:08

PARP
Zasady zrównoważonego rozwoju wpływają na konkurencyjność firmy, a im szybciej zostaną wdrożone, tym większe szanse przedsiębiorstwa na rynku. To główna rada dla polskich właścicieli firm sektora małych i średnich przedsiębiorstw, jaką przekazali eksperci podczas 7. spotkania z cyklu #idearozwojubiznesu.

Siódme spotkanie z cyklu #idearozwojubiznesu, zorganizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii (MRiT), pt. „Zrównoważony rozwój w MŚP. Jak raportowanie ESG wpłynie na zbudowanie konkurencyjności rynkowej Twojej firmy?” dotyczyło umiejętnego wykorzystania przepisów UE, dotyczących zrównoważonego rozwoju w małych i średnich przedsiębiorstwach.

„Wdrożenie przepisów unijnych to będzie duże wyzwanie dla firm sektora MŚP. Należy pamiętać jednak, że praktyczne stosowanie zasad zrównoważonego rozwoju to szansa, aby stworzyć lepsze, bardziej konkurencyjne przedsiębiorstwo” - podkreślała Jolanta Okońska-Kubica, dyrektor zarządzająca w firmie ENVIPOL, przewodnicząca Komitetu ds. ESG Krajowej Izby Gospodarczej (KIG).

Jej zdaniem celem przejścia na Gospodarkę Obiegu Zamkniętego (GOZ) jest troska o środowisko naturalne, aby przyszłe pokolenia funkcjonowały w przyjaznym otoczeniu i nie były pozbawione zasobów naturalnych.

„Należy dążyć do ograniczania wytwarzania odpadów, ale także eksploatowania cennych surowców. Powinniśmy działać tak, aby móc powtórnie wykorzystywać wytwarzane produkty. Stąd tak duży nacisk na recykling w gospodarce cyrkulacyjnej” - mówiła Jolanta Okońska-Kubica.

Międzynarodowe organizacje wprowadzają już szereg dokumentów, które mają na celu budowanie gospodarki cyrkulacyjnej. Nowe legislacje służą do zrealizowania ambitnych założeń, m.in. zeroemisyjności, redukcji śladu węglowego, czyli gospodarowania z poszanowaniem przyrody i środowiska naturalnego.

Zasady ESG (environmental, social, corporate governance) to wieloaspektowe podejście, które uwzględnia równoczesne działania na rzecz środowiska, ekonomii i społeczeństwa. Dotyczy też polityki, procesów i praktyk wewnętrznych przedsiębiorstwa.

„Unia Europejska stawia przed przedsiębiorcami duże wyzwania. Ale sprostanie tym wymogom sprawi, że firma będzie lepiej funkcjonowała w otoczeniu biznesowym czyli stanie się bardziej konkurencyjna” - mówiła mec. Agnieszka Skorupińska z Kancelarii Rymarz-Zdort-Maruta.

Podkreślała, że zgodnie z unijną dyrektywą sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), od 2027 roku obowiązek raportowania ESG będzie dotyczył także małych i średnich przedsiębiorstw.

„Opóźnianie wprowadzenia nowych przepisów może w efekcie doprowadzić do wykluczenia biznesowego. Już dziś wielkie korporacje nie chcą zawierać umów z kontrahentami, którzy nie dbają o ślad węglowy, a więc o zrównoważony rozwój” - dodała mec. Agnieszka Skorupińska.

Na potrzebę edukacji w dziedzinie zrównoważonego rozwoju zwracał uwagę Tomasz Smorgowicz, wykładowca akademicki i ekspert ds. CSR/ESG.

„Są szefowie firm, zatrudniający nawet 200-300 pracowników, którzy tak naprawdę nie wiedzą co to takiego ESG, zielona gospodarka, zrównoważony rozwój. Warto poszerzać kompetencje i wiedzę, aby organizacja nie dała się wyprzedzić konkurencji” - mówił Tomasz Smorgowicz.

O korzyściach, jakie mogą osiągnąć małe i średnie firmy wdrażając ESG mówiła Karolina Opielewicz z Krajowej Izby Gospodarczej.

„Należy jak najszybciej wdrażać zasady zrównoważonego rozwoju przede wszystkim, aby nie wypaść z łańcucha dostaw oraz aby móc korzystać ze źródeł dofinansowania. Im szybciej firma wprowadzi zasady ESG, tym bardziej wybije się na rynku jeżeli chodzi o konkurencyjność” - przekonywała Karolina Opielewicz z KIG.

Cykl wideokonferencji #idearozwojubiznesu jest współorganizowany przez PARP oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Podczas spotkań, które odbywają się w listopadzie i grudniu, poruszane są najbardziej aktualne tematy związane z prowadzeniem biznesu w Polsce; omawiane są nowe rozwiązania i regulacje prawne, a także zagadnienia takie jak cyberbezpieczeństwo, energia odnawialna czy zrównoważony rozwój. Wszystkie wydarzenia w cyklu można śledzić na stronie: parp.gov.pl/idearozwojubiznesu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE