INFOVIDE-MATRIX SA Zawiązanie rezerwy na stratę dotyczącą projektu budowy i wdrożenia Systemu Obsługi Sprzedaży obejmującego system bilingowy i system CRM w grupie kapitałowej ENERGA.

17.12.2015, 13:56aktualizacja: 17.12.2015, 13:56

Raport bieżący 39/2015

Zarząd Spółki Infovide-Matrix S.A. z siedzibą Warszawie ("Spółka"), niniejszym informuje o podjęciu Uchwały o następującej treści:

"W związku z realizowanym procesem przeglądu wyceny otwartych kontraktów wdrożeniowych w Spółce Infovide-Matrix S.A. i zidentyfikowanym w ramach przeglądu realnym prawdopodobieństwem wystąpienia straty na poziomie 52.466 tys. PLN, Zarząd Spółki Infovide-Matrix S.A., działając w celu wypełnienia wymogu z pkt 36 Międzynarodowego Standardu Rachunkowości nr 11, postanawia o konieczności rozpoznania w księgach Spółki dodatkowej rezerwy na stratę kontraktową w wysokości 31.417 tys. PLN.

Strata wynika z realizacji projektu budowy i wdrożenia Systemu Obsługi Sprzedaży obejmującego system bilingowy i system CRM w grupie kapitałowej ENERGA, realizowanym przez Spółkę Infovide-Matrix S.A. na podstawie Umowy z dnia 24 czerwca 2013 r. zmienionej Aneksem nr 1 z dnia 20.01.2014 r. oraz Aneksem nr 2 z dnia 25.08.2015 r. znacząco zwiększającymi ryzyka realizacji tego projektu, w wyniku których łączne koszty wykonania umowy przekroczą łączne przychody z tytułu tej umowy".

Zarząd uznał, iż powyższa informacja jest informacją poufną, w rozumieniu art. 154 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi z uwagi na fakt, iż utworzenie rezerwy o wartości wskazanej powyżej ma istotny wpływ na wynik finansowy Spółki Infovide-Matrix S.A.

Szczegółowa podstawa prawna:

Art. 56 ust.1 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2013, poz. 1382

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz