ING BANK ŚLĄSKI SA (17/2023) Szczegółowe informacje dotyczące odkupu I transzy akcji własnych w ramach Programu Motywacyjnego dla Identified Staff Banku.

12.05.2023, 14:47aktualizacja: 12.05.2023, 14:48

Raport bieżący 17/2023

Zarząd ING Banku Śląskiego S.A. ("Bank"), informuje, że 12 maja 2023 roku podjął uchwałę w sprawie rozpoczęcia odkupu I transzy akcji własnych oraz określenia jego parametrów w ramach realizacji Programu Motywacyjnego ("Program") przyjętego na podstawie Uchwały nr 29 Walnego Zgromadzenia z 7 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia Programu Motywacyjnego dla Identified Staff Banku i upoważnienia Zarządu ING Banku Śląskiego S.A. do nabywania akcji własnych na potrzeby realizacji Programu Motywacyjnego ("Uchwała WZ").

Odkup I transzy akcji własnych nastąpi na warunkach określonych w art. 5 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku w sprawie nadużyć na rynku ("Rozporządzenie MAR") oraz zgodnie z Rozporządzeniem Delegowanym Komisji (UE) 2016/1052 z dnia 8 marca 2016 roku uzupełniającym Rozporządzenie MAR w odniesieniu do regulacyjnych standardów technicznych dotyczących warunków mających zastosowanie do programów odkupu i środków stabilizacji ("Standard techniczny").

Celem odkupu akcji własnych jest wykonanie zobowiązań wynikających z Programu, polegających na nieodpłatnym przydzieleniu akcji własnych jako składnika wynagrodzenia zmiennego pracownikom (w tym Członków Zarządu) Banku oraz spółek wchodzących w skład grupy kapitałowej Banku i podlegających obowiązkowi konsolidacji, z wyłączeniem ING Banku Hipotecznego S.A., zakwalifikowanym do grona Identified Staff (osób mających istotny wpływ na profil ryzyka Banku, w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej z dnia 8 czerwca 2021 roku w sprawie systemu zarządzania ryzykiem i systemu kontroli wewnętrznej oraz polityki wynagrodzeń w bankach).

Bank spełnił wskazane w Uchwale WZ warunki do rozpoczęcia odkupu (w tym uzyskał zezwolenie Komisji Nadzoru Finansowego). Odkup akcji w ramach Programu nastąpi w latach 2023-2027 (zgodnie z Uchwałą WZ upoważnienie dla Zarządu do nabywania akcji obowiązuje do 7 kwietnia 2027 roku). Łączna kwota, która może zostać przeznaczona na nabycie akcji własnych wraz z kosztami ich nabycia, wyniesie nie więcej niż 200 mln złotych. Maksymalna liczba nabytych akcji własnych nie przekroczy 800.000 akcji, reprezentujących 0,6% ogólnej liczby głosów w Banku, przy czym w żadnym przypadku łączna wartość nominalna nabytych akcji własnych, z uwzględnieniem akcji własnych uprzednio nabytych przez Bank i jego jednostki zależne, które nie zostały zbyte lub umorzone, nie przekroczy 0,6% kapitału zakładowego Banku.

Zgodnie z Uchwałą Zarządu, Bank przystąpi do odkupu I transzy akcji własnych Banku w liczbie 24.931 akcji w okresie od 12 maja 2023 roku do 3 lipca 2023 roku. W przypadku wcześniejszego odkupienia maksymalnej liczby akcji przewidzianej w ramach I transzy odkup zostanie zakończony przed upływem wskazanego okresu.

Program odkupu będzie prowadzony i zarządzany przez Trigon Dom Maklerski S.A., który podejmować będzie swoje decyzje dotyczące obrotu w odniesieniu do szczegółowego harmonogramu nabywania akcji niezależnie od Banku. Akcje będą nabywane w ramach transakcji zawartych na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Jednostkowa cena nabywanych akcji własnych w ramach Programu nie może być niższa niż 50 zł oraz wyższa niż 500 zł, z zastrzeżeniem, że cena za nabywane akcje własne będzie każdorazowo określona z uwzględnieniem art. 5 Rozporządzenia MAR oraz Standardu technicznego. Bank może nabywać nie więcej niż 25% średniej dziennej wielkości obrotu akcji jaki został zanotowany w okresie 20 dni sesyjnych poprzedzających dzień nabycia.

Środki przeznaczone na nabywanie akcji pochodzić będą z kapitału rezerwowego utworzonego na ten cel Uchwałą nr 30 Walnego Zgromadzenia z 7 kwietnia 2022 roku w sprawie utworzenia kapitałów rezerwowych i podziału zysku za 2021 rok oraz niepodzielonego zysku z lat ubiegłych.

Zarząd Banku będzie podawać do publicznej wiadomości informacje o transakcjach nabycia akcji zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Podstawa prawna: Art. 2 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2016/1052 z dnia 8 marca 2016 roku uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 w odniesieniu do regulacyjnych standardów technicznych dotyczących warunków mających zastosowanie do programów odkupu i środków stabilizacji, w związku z art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz