Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Zarząd ING Banku Śląskiego S.A. ("Zarząd") informuje, że 26 lutego 2019 roku podjął decyzję o przedłożeniu Walnemu Zgromadzeniu propozycji uchwały o przeznaczeniu z zysku wypracowanego przez Bank w roku 2018 kwoty 455 350 000 zł na wypłatę dywidendy, co stanowi 29,8% skonsolidowanego zysku netto Grupy Kapitałowej ING Banku Śląskiego S.A oraz 29,8% jednostkowego zysku netto ING Banku Śląskiego S.A. Proponowana wartość dywidendy na jedną akcję to 3,50 zł brutto.
Wysokość proponowanej dywidendy jest zgodna z indywidualnym zaleceniem Komisji Nadzoru Finansowego ("KNF") dotyczącym możliwości wypłaty dywidendy za 2018 rok, które Zarząd otrzymał 25 lutego 2019 roku. KNF zaleca w nim zwiększenie funduszy własnych poprzez zatrzymanie co najmniej 25% zysku wypracowanego w 2018 roku.
Wysokość proponowanej dywidendy jest również zgodna z wcześniejszą intencją Zarządu odnośnie wypłaty dywidendy z zysku za 2018 rok, która została przedstawiona w opublikowanym przez Bank raporcie bieżącym nr 4/2019 z 13 lutego 2019 roku.
Jednocześnie Zarząd zaproponuje określenie terminu nabycia praw do dywidendy na dzień 18 kwietnia 2019 roku, a terminu wypłaty na dzień 6 maja 2019 roku.
Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku (Rozporządzenie MAR).
Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1
kom espi zdz
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 26.02.2019, 15:59 |
Źródło informacji | ESPI |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |