INTEGER.PL SA Rejestracja podwyższenia kapitału zakładowego spółki zależnej Emitenta- EasyPack Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie

10.06.2015, 19:16aktualizacja: 10.06.2015, 19:16

Raport bieżący 32/2015

Zarząd spółki Integer.pl SA ("Emitent") informuje, iż w dniu 10 czerwca 2015 roku otrzymał od pełnomocnika informację o doręczeniu pełnomocnikowi w dniu 10 czerwca 2015 roku postanowienia Sądu Rejonowego dla Krakowa- Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy KRS z dnia 26 maja 2015 roku, na podstawie którego dokonano w dniu 27 maja 2015 roku wpisu w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego podwyższenia kapitału zakładowego spółki zależnej Emitenta EasyPack Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie ("Spółka Zależna" lub "EasyPack").

W wyniku podwyższenia kapitał zakładowy Spółki Zależnej został podwyższony z kwoty 15.240.700,00 zł do kwoty 17.037.000,00 zł tj. o kwotę 1.796.300,00 zł w drodze utworzenia 35.926 nowych, równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 50,00 zł każdy i o łącznej wartości nominalnej 1.796.300,00 zł. 35.926 nowoutworzonych udziałów o wartości nominalnej 50,00 zł każdy i o łącznej wartości nominalnej 1.796.300,00 zł zostało objęte przez Emitenta w zamian za wkład niepieniężny o łącznej wartości 21.686.785,74 EUR co stanowi równowartość kwoty 88.406.182,07 zł, z czego równowartość 1.796.300,00 zł została przeznaczona na opłacenie wartości nominalnej 35.926 nowoutworzonych udziałów objętych przez Emitenta, natomiast nadwyżka ponad wartość nominalną nowoutworzonych udziałów w wysokości 86.609.882,07 zł. została przeznaczona w postaci nadwyżki kapitałowej (agio) na kapitał zapasowy.

Emitent pokrył nowoutworzone udziały wkładem niepieniężnym w postaci:

a)udziału kapitałowego stanowiącego 75% kapitału zakładowego Inpost Canada Inc. z siedzibą w Toronto,

b)udziału kapitałowego stanowiącego 50% kapitału zakładowego easyPack Plus Self Storage LLC z siedzibą w Dubaju,

c)prawa własności urządzeń - paczkomatów,

d)wierzytelności wobec EasyPack z tytułu niezapłaconych faktur za zakupione przez EasyPackę paczkomaty,

e)wierzytelności wobec spółki Inpost Canada Inc. z siedzibą w Toronto z tytułu niezapłaconych faktur za zakupione przez Inpost Canada Inc. paczkomaty,

f)wierzytelności wobec spółki easyPack Plus Self Storage LLC z siedzibą w Dubaju z tytułu niezapłaconych przez easyPack Plus Self Storage LLC faktur za zakupione przez easyPack Plus Self Storage LLC paczkomaty.

Na potrzeby ustalenia równowartości w złotych kwot powyższych wkładów przyjęto kurs wymiany EUR/PLN opublikowany przez NBP w dniu 13 maja 2015 roku (4,0765 zł. za 1 EURO).

Po rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego EasyPack struktura kapitałowa EasyPack przedstawia się następująco:

- Emitent posiada 191.924 równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 50 (pięćdziesiąt) złotych każdy i łącznej wartości nominalnej 9.596.200,00 złotych, stanowiących 56,325 % kapitału zakładowego EasyPack;

- spółka zależna Emitenta, InPost Paczkomaty sp. z o.o. (dawniej: InPost sp. z o.o.) z siedzibą w Krakowie posiada 7.698 równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 50 (pięćdziesiąt) złotych każdy i łącznej wartości nominalnej 384.900,00 złotych, stanowiących 2,259 % kapitału zakładowego EasyPack;

- spółka Asterina Investments S.a r.l. posiada 141.118 równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 50 (pięćdziesiąt) złotych każdy i łącznej wartości nominalnej 7.055.900,00 złotych, stanowiących 41,415 % kapitału zakładowego EasyPack.

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie

Więcej na: biznes.pap.pl