INTERSPORT POLSKA SA - szacunkowe wyniki finansowe po I kwartale

22.04.2014, 19:13aktualizacja: 22.04.2014, 19:13

Raport bieżący 11/2014

Zarząd INTERSPORT Polska S.A. z siedzibą w Cholerzynie informuje, że według wstępnych szacunków Spółka osiągnęła w I kwartale 2014 roku łączną wartość przychodów netto ze sprzedaży towarów i usług w wysokości 59 771 tys. zł, czyli o 2,95% więcej w stosunku do I kwartału 2013 roku (było: 58 058 tys. zł). Rekordowe obroty w marcu br. (+33,0%) zrekompensowały Spółce słabe przychody osiągnięte w styczniu br. (-12,7%).

Ze względu na brak zimy, w lutym br. sieć INTERSPORT pogłębiła wyprzedaże sprzętu i odzieży narciarsko-snowboardowej. Wpłynęło to na obniżenie marży o 3,7 p.p. w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Jednocześnie, Spółka na koniec I kwartału br. zmniejszyła zapas magazynowy asortymentu zimowego.

W wyniku prowadzonej optymalizacji, Spółka zanotowała w I kwartale 2014 roku o 0,7% niższe koszty działalności w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku. Udało się to osiągnąć pomimo powiększenia sieci sprzedaży o nowe lokalizacje.

W I kwartale 2014 roku Spółka wypracowała zysk brutto w wysokości 521 tys. zł, czyli o 69,6% niższy w stosunku do I kwartału 2013 roku (było: 1 713 tys. zł).

Narastająco, od stycznia do marca 2014 roku, EBITDA wyniosła 2 643 tys. zł, czyli o 33,2% mniej, w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku (było: 3 958 tys. zł).

Jednocześnie informujemy, że szczegółowy raport finansowy za I kwartał 2014 roku zostanie opublikowany w dniu 12 maja 2014 roku (poniedziałek).

Raport został sporządzony zgodnie z § 5pkt 1 ppkt. 25 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych w związku z § 31 ww. rozporządzenia.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi pif/