INTERSPORT POLSKA SA Zamiana akcji imiennych uprzywilejowanych na akcje zwykłe na okaziciela

27.07.2015, 21:39aktualizacja: 27.07.2015, 21:39

Raport bieżący 29/2015

Zarząd INTERSPORT Polska S.A. z siedzibą w Cholerzynie - działając na podstawie art. 334 §2 Kodeksu spółek handlowych, zgodnie z uprawnieniami wynikającymi z §9 pkt.9 Statutu Spółki - na wniosek akcjonariusza spółki Pani Jolanty Danuty Milewskiej - dokonał w dniu 27 lipca br. konwersji (zamiany) 100.000 (słownie: sto tysięcy) akcji imiennych uprzywilejowanych na akcje zwykłe na okaziciela.

Zmiany praw z ww. papierów wartościowych dokonano na mocy uchwały Zarządu w brzmieniu:

UCHWAŁA Zarządu INTERSPORT Polska S.A. z siedzibą w Cholerzynie z dnia 27 lipca 2015 roku w sprawie konwersji akcji imiennych uprzywilejowanych na akcje zwykłe na okaziciela:

W związku ze złożonym wnioskiem Pani Jolanty Danuty Milewskiej z dnia 14 lipca 2015 roku o dokonanie konwersji 100.000 (słownie: sto tysięcy) sztuk akcji imiennych serii A o wartości nominalnej 0,10 zł (zero złotych dziesięć groszy) każda, uprzywilejowanych co do prawa głosu na Walnym Zgromadzeniu w ten sposób, że jedna akcja uprzywilejowana daje prawo do 2 (dwóch) głosów na Walnym Zgromadzeniu, na akcje zwykłe na okaziciela celem dopuszczenia ich do publicznego obrotu, działając na podstawie art. 334 §2 Kodeksu spółek handlowych, zgodnie z uprawnieniami wynikającymi z §9 pkt.9 Statutu Spółki Zarząd INTERSPORT Polska S.A. z siedzibą w Cholerzynie dokonuje zamiany:

• 100.000 (słownie: sto tysięcy) sztuk akcji imiennych uprzywilejowanych serii A o numerach: od A 3 750 001 do A 3 850 000, uprawniających do oddania 200.000 (słownie: dwustu tysięcy) głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy na

• 100.000 (słownie: sto tysięcy) sztuk akcji zwykłych na okaziciela uprawniających po konwersji do oddania 100.000 (słownie: stu tysięcy) głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.

Po dokonaniu konwersji akcji nie zmieni się wysokość kapitału zakładowego Spółki INTERSPORT Polska S.A. - nadal będzie wynosić 1.393.333,40 zł i dzielić się będzie na 13.933.334 akcji o wartości nominalnej 10 groszy każda. Zmianie ulegnie ogólna liczba głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy:

• przed konwersją łączna ilość akcji uprawniała do oddania 20.600.000 głosów, z uwagi na fakt uprzywilejowania akcji imiennych co do głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy,

• po konwersji łączna ilość akcji uprawniać będzie do oddania 20.500.000 głosów, z uwagi na utratę uprzywilejowania zamienianych akcji.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

W wyniku dokonanej konwersji akcji wygasło uprzywilejowanie 100.000 (słownie: sto tysięcy) sztuk akcji będących przedmiotem konwersji, wysokość kapitału zakładowego INTERSPORT Polska S.A. nie uległa zmianie i wynosi 1.393.333,40 zł, natomiast zmianie uległa ogólna liczba głosów na Walnym Zgromadzeniu INTERSPORT Polska S.A., która po konwersji wynosi 20.500.000 głosów.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz