IX Forum Europa-Ukraina

15.01.2016, 09:59aktualizacja: 15.01.2016, 09:59

Forum Europa-Ukraina, sesja plenarna
24-26 stycznia 2016, Łódź. Strategia reform i modernizacji - czy nastąpił przełom?

W ostatnich latach Ukraina przeżyła najgłębszy w swej historii kryzys. Dotknięta utratą terytoriów, wojną, degradacją gospodarki, wzrostem społecznych nierówności i konfliktów, ponownie podjęła wysiłek reform i modernizacji. Potwierdziła europejski wybór, dokonała wyboru strategii i partnerów a z błędów poprzednich lat wyciąga wnioski.

Czy jednak można mówić o przełomie? Konflikt wciąż trwa, podziały polityczne nie zmniejszają się. Rośnie niezadowolenie społeczne i groźba populizmu. Gospodarka nie jest stabilna, a reformy znajdują się w początkowym stadium i trudno mówić o ich efektach.

Wejście wżycie umowy stowarzyszeniowej UE-Ukraina rozpoczęło nowy etap współpracy Kijowa i Brukseli. Zaczynają działać ustalone reguły i procedury określające charakter wzajemnych relacji i oczekiwań. Przyszłość tej współpracy będzie jednym z głównych tematów debat IX Forum Europa-Ukraina, które w dniach 24-26 stycznia odbędzie się w Łodzi.

Debaty skoncentrują się także na kluczowych kwestiach modernizacji i rozwoju potencjału gospodarczego Ukrainy, jej bezpieczeństwa energetycznego, wszechstronnego wykorzystania własnych zasobów naturalnych, możliwości regionów oraz współpracy z partnerami z Polski i innych państw europejskich. Przedmiotem raportów, dyskusji panelowych i prezentacji Forum będzie tempo reform na Ukrainie w kontekście możliwości wynikających ze stowarzyszenia Ukrainy z Unią Europejską. Rozpatrzone zostaną uwarunkowania decentralizacji państwa, budowy nowoczesnej samorządności terytorialnej i społeczeństwa obywatelskiego. Poruszone będą również kwestie bezpieczeństwa Ukrainy w układzie stosunków europejskich i globalnych.

Podczas trzech dni konferencji odbędzie się niemal 40 paneli dyskusyjnych i prezentacji raportów. Uczestniczyć w nich będzie około 500 gości z Ukrainy, UE, Rosji, krajów sąsiedzkich i USA, wśród nich przedstawiciele rządów, polityki, biznesu, samorządów, międzynarodowych organizacji i ośrodków analitycznych. Organizatorem konferencji jest Instytut Studiów Wschodnich, organizator Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdrój.

Akredytacji można dokonać poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie: www.forum-ekonomiczne.pl

KONTAKT:

Paweł Piszczek